5 octombrie 2023, 5:57

Rapsodii şi fantezii: Gabriel Bebeşelea şi Valentin Uryupin pe scena Filarmonicii „George Enescu”

 În serile de joi, 10 noiembrie şi vineri, 11 noiembrie 2022, la ora 19, Filarmonica George Enescu şi dirijorul său principal, Gabriel Bebeşelea îl au ca invitat pe clarinetistul Valentin Uryupin, pe care publicul Filarmonicii îl poate recunoaşte din stagiunile anterioare, când a evoluat la pupitrul dirijoral al orchestrei.

 Un repertoriu plin de culoare poartă ascultătorul într-o călătorie ghidată de accentul pus de această dată nu pe maiestuozitatea construcţiei şi a arhitecturilor muzicale, ci pe melodie şi pe spontaneitatea exprimării. Programul este inaugurat de Mieczyslaw Weinberg – compozitor evreu, născut în Polonia şi stabilit în Rusia, cu o creaţie prodigioasă, deşi puţin cunoscută publicului larg – prin lucrarea sa Rapsodie pe teme moldoveneşti. În continuare, solistul Valentin Uryupin va interpreta Premiere Rhapsodie a impresionistului Claude Debussy – un colorist prin excelenţă  – şi apoi Fantezia pe teme din Carmen de Bizet, pe care Alexander Rosenblatt reuşeşte să o îmbrace în tonuri vii, exuberante, adesea insolite şi bine impregnate de stilul de jazz.

După pauză, suntem invitaţi să explorăm nuanţele iberice ale muzicii francezului Maurice Ravel din Rapsodia spaniolă, iar concertul se încheie cu binecunoscutul Bolero, ca o apoteoză ce îmbrăţişează retrospectiv întreg spectacolul.

Program

Joi și vineri, 10 și 11 noiembrie 2022, ora 19.00, Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA

Solist
VALENTIN URYUPIN

Program

Mieczyslaw Weinberg
Rapsodia pe teme moldoveneşti, op. 47, nr. 1

Claude Debussy
Rapsodia nr. 1 pentru clarinet şi orchestră

Alexander Rosenblatt
Fantezia Carmen pentru clarinet şi orchestră

Maurice Ravel
Rapsodia spaniolă
Bolero

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I:    100 lei
Categoria II:  110 lei
Categoria III: 120 lei

 

Biletele se pot cumpăra:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți – vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol