28 martie 2024, 20:47

Răspunsul la întrebarea de pe buzele tuturor. Când vom avea un vaccin contra COVID-19?

Vaccinurile, prin definiție, nu salvează vieți, ci responsabil pentru asta este sistemul imunitar. Însă crearea unui vaccin împotriva COVID-19 a devenit cea mai mare provocare cu care se confruntă un mapamond întreg chiar în acest moment.

Privind în urmă

Dezvoltarea unui vaccin nou are în spate un proces îndelungat.

Să aruncăm o privire la epidemia de Ebola (2014-2016) din Vestul Africii care a ucis mai mult de 11.000 de oameni. Oamenii de știință din cadrul Agenției de Sănătate Publică din Canada lucraseră la vaccinul rVSV-ZEBOV încă din 2003 și abia în timpul focarului au fost efectiv efectuate studiile clinice ale vaccinului.

Acesta a fost încheiat cu succes în noiembrie 2016 și aprobat trei ani mai târziu, în urma unui studiu ulterior efectuat cu 15.000 de oameni.

Atât crearea, cât și fabricarea unui vaccin complet nou la scară națională sau globală, fără a neglija în același timp producția tuturor celorlalte vaccinuri, devine un efort herculean.

„Facem un vaccin pentru un virus pentru care nu am făcut niciodată un vaccin, care nu este aprobat, folosind platforme care nu au fost utilizate pe scară largă în clinică cu pacienții”, explică Angela Rasmussen, virolog la Centrul Universității Columbia pentru infecție și imunitate.

10 ani versus 18 luni

Dacă în mod convențional cercetarea unui vaccin poate dura 10 ani de la dezvoltarea inițială până la distribuția în masă, pentru Covid-19, există un efort global pentru a reduce acest lucru la numai 18 luni, menținând în același timp standardele de siguranță.

Unul dintre motivele pentru care am putea fi capabili să atingem un astfel de obiectiv este faptul că noul COVID-19 face parte din grupul coronavirus, pentru care s-au făcut deja nenumărate studii și cercetări. Pandemiile anterioare care implică coronavirusuri sunt SARS sau MERS, explică aljazeera.com.

Temeiurile pentru vaccinarea în cazul acestor două boli există, însă odată ce răspândirea acestor virusuri a început să scadă, aceasta a fost apoi oprită. Datorită secvențierii genomului noului coronavirus furnizat de oamenii de știință din China, acum știm că virusul care provoacă COVID-19 are 79% in același material genetic al SARS-ului și 50% din același material al MERS-ului. Astfel, avem un avans în crearea unui vaccin COVID-19.

Totuși, se încearcă

A existat un nou studiu coronavirus (Moderna) în America care a renunțat la faza de testare pe animale și a trecut direct la testarea oamenilor, în speranța că acest lucru ar putea accelera procesul de dezvoltare a unui vaccin. Cu toate acestea, chiar și atunci când testarea pe animale este omisă, rămân multe procese care trebuie urmate în studiile pe oameni. Dezvoltarea clinică a unui vaccin în studiile asupra omului are de obicei trei faze.

Prima fază evaluează în esență reacția vaccinului asupra omului. Această fază implică de obicei aproximativ 100 de participanți. În mod obișnuit, aceasta durează câteva luni.

Faza a doua implică adesea câteva sute de subiecți și evaluează în principal eficacitatea vaccinului împotriva bolii. Această fază poate dura de la câteva luni la câțiva ani.

Faza finală se desfășoară la o scară și mai mare, implicând mii de oameni, adesea în mai multe facilități medicale și e faza care poate dura ani întregi. Abia după această fază finală, producătorul poate solicita o licență – de la organizații precum Agenția Europeană pentru Medicamente, dacă producătorul își desfășoară activitatea în Europa – pentru comercializarea vaccinului. Acesta este și momentul în care cercetarea va fi supusă unei revizuiri de către experți.

Cu toate astea, potrivit datelor un vaccin pentru COVID-19 ar putea fi gata până la finele anului.

”Vom avea nevoie de vaccinuri și există speranță că până la finalul acestui an am putea avea un vaccin. Există speranță”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale, potrivit hotnews.ro.

Acesta vorbește în același timp despre importanța solidarității și angajamentului politic al tuturor liderilor pentru a putea asigura o distribuire egală a vaccinurilor, atunci când va fi posibil.

Sursă foto: viatamedicala.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol