2 martie 2024, 15:21

Războiul afectează explorarea spațială: Rusia nu mai oferă rachete spre SSI și robotul marțian e amânat

Roscosmos, agenția spațială rusă, a declarat că nu va mai oferi motoarele de rachete RD-180 care sunt folosite de United Launch Alliance (ULA), joint venture-ul dintre Lockheed Martin și Boeing. De asemenea, a mai spus că va întrerupe furnizarea de motoare RD-181 utilizate în racheta Antares a lui Northrop Grumman, care este folosită pentru a trimite mărfuri și provizii către Stația Spațială Internațională (SSI).

Vin motoarele americane

ULA folosește motoarele din racheta Atlas V de ani de zile și are suficientă experiență pentru a face față oricăror probleme care ar putea apărea cu alimentarea cu motoare. Compania are acorduri pentru asistență tehnică și piese de schimb, dar, dacă acest suport nu este disponibil, va putea în continuare să zboare în siguranță și cu succes în programul Atlas.

După un efort de a pune capăt dependenței de motoarele rusești pentru misiunile de securitate națională, ULA a început să dezvolte o altă rachetă, numită Vulcan, care să folosească motoare de fabricație americană furnizate de Blue Origin, compania spațială fondată de Jeff Bezos, fondatorul lui Amazon. Acele motoare BE-4 au fost amânate, dar vor fi gata anul acesta.

ExoMars Rover mai așteaptă

Este foarte puțin probabil ca primul rover planetar din Europa să se lanseze în 2022, a declarat Agenția Spațială Europeană (ESA), având în vedere invazia Rusiei în Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei.

ExoMars Rover, o colaborare între ESA și agenția spațială rusă Roscosmos, era pe cale să plece spre Marte în septembrie anul acesta. O decizie oficială ar urma să fie luată după analizarea tuturor opțiunilor.

Roverul, cunoscut atât sub numele de ExoMars, cât și ca Rosalind Franklin, în onoarea chimistului englez și pionierului în ADN, a fost programat inițial să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat de pandemia de coronavirus. ESA a anulat, de asemenea, o sesiune de întrebări și răspunsuri live cu Matthias Maurer, un astronaut ESA aflat în prezent la bordul SSI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol