27 aprilie 2024, 23:00

Reacția unui elev cu 10 pe linie la Bac: ”Facultate? Îmi iau un an sabatic”

Proaspăt absolvent al Colegiului Național Emanuil Gojdu din Oradea, Andrei Covaci este singurul tânăr bihorean care a reușit performanța de a obține media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea vară 2023.

„Nu mă așteptam. Dacă cineva m-ar fi întrebat dinainte ce medie voi lua, n-aș fi zis 10, mai ales pentru examenul de limba și literatura română, unde nu mă așteptam la nota maximă”, a mărturisit Andrei.

La examenele de matematică și de informatică s-a așteptat la un punctaj mare, însă nu și la română, disciplină despre care spune că n-a fost pentru un el un scop anume, scrie eBihoreanul.

Recunoaște însă că a fost un elev silitor în toți anii de școală, a participat la mai multe concursuri și olimpiade școlare, iar în pregătirea pentru Bac nu a avut nevoie de meditații.

Pe lângă cunoașterea acumulată la școală, zilnic, de când a terminat clasa a XII-a și până la examen, a învățat singur 5-6 ore, „cam cât aș fi învățat și la școală”, după cum spune.

„Nu am fost stresat înainte de examen astfel încât să am nopți nedormite. Am avut doar un stres sănătos”, spune zecistul.

Mulțumiri profesorilor

Un ajutor pentru el a fost și faptul că a participat la cursurile centrului de fizică „Hai la olimpiadă”, finanțat de fundația eMag. „Acolo am avut parte de niște profesori foarte buni, Berian Sergiu și Bogdan Karoli, și fără ajutorul lor, sigur aș fi avut nevoie de meditații”, spune Andrei.

De asemenea, își laudă profesorii din Colegiul Gojdu – Corina Nicoară la matematică, Viorel Mititean la fizică și Corina Păcurar la limba română – și spune că au avut un rol important în pregătirea lui.

Andrei Covaci își dorește să studieze în continuare matematica și informatica, dar nu neapărat ca să devină IT-ist, ci mai degrabă ca să se pregătească pentru o carieră academică în „computer science”, adică știința calculatoarelor. Deja a fost admis la mai multe facultăți de profil din Olanda, dar nu-și face bagajul de student.

„Vreau să-mi iau un an sabatic, a gap year. Consider că este un moment bun să explorez puțin și alte aspecte ale vieții, apoi să mă întorc la studiu. Vreau să călătoresc și să fac voluntariat”, explică tânărul.

Deja este obișnuit și cu „cariera” de voluntar, deoarece în ultimul an a participat alături de Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius la mai multe acțiuni educative, în natură, cel mai recent la începutul lunii iunie, când ONG-ul a organizat Ziua Liliacului Carpatin.

Sursa foto: ebihoreanul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol