13 iunie 2022, 14:41

Realitatea virtuală ameliorează durerile copiilor cu arsuri

Anual, aproximativ 250.000 de copii din Statele Unite se confruntă cu arsuri. Durerile asociate acestora, în special cele cauzate de modificările pansamentelor, pot fi calmate cu ajutorul realității virtuale.

Opioidele ameliorează durerea cauzată de arsuri, dar acestea au efecte secundare adverse grave. Diferite studii au investigat abordări alternative de reducere a durerii la pacienții cu arsuri, inclusiv metode care se concentrează pe distragerea atenției, cum ar fi muzica, hipnoza, jucăriile și realitatea virtuală (VR).

Într-un studiu pilot, inițiat de Nationwide Children’s Hospital, echipa de cercetare a  folosit realitatea virtuală. A împărțit 90 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, în trei grupe de tratament: VR activ, VR pasiv și îngrijire standard (de exemplu, jucării, tablete) pentru a vedea în ce măsură utilizarea jocurilor VR bazate pe smartphone în timpul schimbării hainelor la pacienții pediatrici cu arsuri, a pansamentelor ajută la calmarea durerilor. Pacienții din studiu, majoritatea cu arsuri de gradul doi, au primit îngrijiri în ambulatoriu pentru arsuri în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2019.

„Jocul VR bazat pe smartphone-uri a fost foarte eficient în reducerea durerii raportate de pacienți”, a declarat dr. Xiang, profesor de pediatrie și epidemiologie la Nationwide Children’s Hospital și director al Centrului pentru Cercetarea Traumelor Pediatrice.

Jocul „Virtual River Cruise” a fost conceput special pentru studiu de către departamentul de soluții de informații și cercetare pentru copii la nivel național. Pacienții au jucat jocul folosind un smartphone și o cască. În timpul schimbării hainelor, care a durat aproximativ 5 până la 6 minute, pacienții din grupul VR activ s-au angajat activ în joc. Pacienții din grupul VR pasiv au urmărit doar jocul, scrie sciencedaily.com.

Dintre cele trei grupuri de tratament, pacienții din grupul VR activ au avut cele mai mici scoruri generale ale durerii. Majoritatea pacienților și a îngrijitorilor lor au raportat o experiență pozitivă cu jocul, numindu-l „distractiv, captivant și realist”.

Asistentele medicale au considerat că jocul este util din punct de vedere clinic în ambulatoriu. Anterior, jocurile pe computer erau utilizate în timpul schimbării hainelor. Având în vedere ușurința de utilizare a jocurilor VR și eficacitatea demonstrată la reducerea durerii în timpul schimbărilor de pansament, prof.dr. Xiang consideră că jocul poate fi jucat și acasă pentru a ameliora această durere.

„Pacienții pediatrici cu arsuri au nevoie în continuare de schimbarea pansamentului acasă după externarea în spital, iar aceste acte ar putea fi foarte dureroase”, a spus dr. Xiang. Criza actuală a opioidelor subliniază necesitatea continuării explorării abordărilor non-opioide pentru controlul durerii la pacienții cu arsuri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol