29 august 2023, 23:21

Realizare epocală. Imagine a creierului unui șoarece, de 64 de milioane de ori mai bună decât cea a RMN-ului

O realizare epocală a specialiștilor de la mai multe instituții, dar conduși de Universitatea Duke (un vârf de lance în cercetarea mondială) a fost anunțată recent și pentru mulți, oricât de non-academic ar suna, este din categoria „îți stă mintea-n loc”.
Cercetătorii au reușit să obțină o „imagine” a creierului de șoarece nu de 64, nici de 6.400, ci de 64 de milioane de ori mai bună decât RMN-urile pe care le facem în mod obișnuit, scrie site-ul Universității Duke.
Într-un tur de forță tehnic de zeci de ani, condus de Centrul Duke pentru Microscopie In Vivo, împreună cu Centrul de Științe ale Sănătății de la Univ. din Tennessee, Univ. din Pennsylvania, Univ. din Pittsburgh și Univ. Indiana, cercetătorii „au ridicat mănușa” și au îmbunătățit rezoluția RMN, conducând la cele mai clare imagini cu creierul unui șoarece capturate vreodată.
Coincizând cu cea de-a 50-a aniversare a primului RMN, cercetătorii au generat scanări care sunt „infinit” mai clare decât un RMN clinic tipic pentru oameni.
Un singur voxel din noile imagini – gândiți-vă la el ca un pixel cubic – măsoară doar 5 microni. Este de 64 de milioane de ori mai mic decât un voxel RMN clinic.
Deși cercetătorii și-au concentrat magneții pe șoareci în loc de oameni, RMN-ul rafinat oferă o nouă modalitate importantă de a vizualiza conectivitatea întregului creier la o rezoluție-record. Cercetătorii spun că noi perspective din imagistica șoarecilor vor duce, la rândul lor, la o mai bună înțelegere a afecțiunilor la oameni, cum ar fi modul în care creierul se schimbă o dată cu vârsta, dieta sau chiar cu boli neurodegenerative precum Alzheimer.
Deci, întrebarea care se pune despre oameni: este creierul lor încă intact în timpul acestei vieți prelungite? Ar mai putea face cuvinte încrucișate? Vor putea face Sudoku chiar dacă trăiesc cu 25% mai mult? Și acum avem capacitatea de a ne uita la asta. Și pe măsură ce facem acest lucru, putem traduce asta direct în condiția umană.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol