27 februarie 2021, 2:24

Recalculări pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Vezi pe cine afectează modificările

Agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, care ulterior vor stabili un nou cuantum, au fost stabilite, fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizaţie lunară de creştere a copilului.

Acest proiect de ordonanţă este o urmare a acțiunilor USR, care a atras atenţia asupra faptului că modificările la Codul Fiscal au lăsat femeile cu venituri din drepturi de autor fără indemnizaţia de creştere a copilului.

„O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiţia veniturilor din activităţi independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător şi ordonanţa în cauză”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, vicepreşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse din Camera Deputaţilor.

Așadar, ordonanţa va introducere, categoria veniturilor din activităţi de proprietate intelectuală în categoria veniturilor care se iau în considerare la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Care sunt demersurile pe care trebuie să le facă mamele?

De la intrarea în vigoare a OUG, în termen de 60 zile  mamele care au solicitat acordarea indemnizaţiei lunare de creştere a copilului şi ale căror drepturi au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, pot depune direct la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documentele doveditoare privind obţinerea acestor venituri.

De asemenea, acestea trebuie să aducă o dovadă privind veniturile realizate, eliberată de angajator/plătitorul de venit sau de organele fiscale competente ori declaraţia fiscală, prevăzută de lege, pentru veniturile din drepturi de autor.

În altă ordine de idei, pentru persoanele ale căror drepturi de indemnizaţie lunară de creştere a copilului au fost stabilite fără a fi luate în calcul veniturile din drepturi de proprietate intelectuală obţinute începând cu 23 martie 2018, agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia de a stabili noul cuantum în termen de 60 zile de la depunerea documentelor sau, după caz, în termen de 60 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în cazul în care aceste documente sunt deja depuse, potrivit adevarul.ro.

Până la data de 31 decembrie 2018, se plătesc diferenţele de sume între cuantumul rezultat în urma recalculării şi cuantumul plătit până la data intrării in vigoare a ordonanţei de urgenţă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.