Când vorbim despre mersul cu spatele nu ne referim la vreo metaforă că cineva se deplasează foarte încet sau întârzie.
Mersul pe jos nu necesită echipament special sau abonament la sală și este complet gratuit. Pentru majoritatea dintre noi, această activitate este ceva ce facem automat. Nu necesită efort conștient, așa că mulți dintre noi nu reușesc să-și amintească beneficiile mersului pe jos pentru sănătate.
Dar ce se întâmplă atunci când încetăm să mai mergem pe pilotul automat și dă o provocare creierul și corpul mergând cu spatele? Nu numai că această schimbare de direcție necesită mai multă atenție, dar poate aduce și beneficii suplimentare pentru sănătate.
Beneficii
Experții de la ScienceAlert atrag atenția că îmbunătățirea stabilității echilibrului este unul dintre cele mai studiate beneficii ale mersului cu spatele. Astfel, mersul cu spatele poate îmbunătății mersul normal, dar și echilibrul pentru adulții sănătoși, dar și pentru cei care suferă de osteoartrită la nivelul genunchilor.
Mersul cu spatele ne determină să facem pași mai mici și mai frecvenți, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare a mușchilor din partea inferioară a picioarelor, reducând în același timp povara asupra articulațiilor noastre.
Totodată, modificarea înclinației dintre nivelul încheieturilor ameliorează durerile în afecțiunilor articulațiilor cum ar fi fasciita plantară, una dintre cele mai frecvente cauze ae durerii de călcâi.
Schimbările posturale ca urmare a mersului cu spatele folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care susțin coloana lombară – ceea ce sugerează că mersul cu spatele ar putea fi un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri lombare cronice.
Mersul cu spatele a fost folosit chiar și pentru a identifica și trata echilibrul și viteza de mers la pacienții cu afecțiuni neurologice sau în urma unui accident vascular cerebral cronic.
Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice – interesul pentru mersul cu spatele i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii, arată Science Alert.
Complexitatea mersului pe jos
Mersul pe jos este o activitate destul de complexă… fie că ne dăm sau nu seama. A rămâne în poziție verticală necesită coordonarea dintre sistemele noastre vizuale, vestibulare și proprioceptive.
Când mergem înapoi, creierului nostru îi ia mai mult pentru a procesa cerințele suplimentare de coordonare a acestor sisteme. Cu toate acestea, acest nivel crescut de provocare aduce cu sine beneficii pentru sănătate.
Unul dintre cele mai bine studiate beneficii ale mersului cu spatele este îmbunătățirea stabilității și echilibrului. Mersul cu spatele poate îmbunătăți mersul înainte și echilibrul pentru adulții sănătoși și cei cu osteoartrită a genunchiului.
Tot mersul cu spatele ne determină să facem pași mai scurti și mai frecventi, ceea ce duce la îmbunătățirea rezistenței musculare pentru mușchii picioarelor inferioare.
Modificările posturale aduse de mersul cu spatele folosesc, de asemenea, mai mulți mușchi care ne susțin coloana lombară sugerând că mersul cu spatele ar putea fi un exercițiu deosebit de benefic pentru persoanele cu dureri cronice de spate.
Dar beneficiile schimbării direcției nu sunt doar terapeutice, iar interesul pentru mișcarea înapoi i-a determinat pe cercetători să descopere diverse alte beneficii.
În timp ce mersul normal ne poate ajuta să menținem o greutate sănătoasă, mersul cu spatele poate fi și mai eficient. Consumurile de energie sunt cu aproape 40% mai mari decât ale mersului cu aceeași viteză înainte. Prin urmare, poți slăbi mai mult.
Prin urmare, să schimbă direcția poate suna ciudat, dar totuși nu este atât de rău. După cum vedem, studiile ne îndeamnă să mai facem câțiva pași și cu spatele din când în când… dar cu atenție sporită!
Comentariile sunt oprite pentru acest articol