24 aprilie 2024, 6:49

Recunoştinţa între generaţii – legea care obligă copiii să-și întrețină părinții inapți de muncă

Potrivit unui proiect de lege depus de 74 de parlamentari „Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material”. Inițiatorii sunt de părere că o astfel de lege este mai mult decât bine-venită, în contextul în care tot mai mulți bătrâni sunt abandonați de propriii lor copii care pleacă în lume pentru un viitor ceva mai bun.

Mai mult decât atât, se pare că un alt argument pentru care parlamentarii au realizat acest proiect se referă și la discriminarea generată de obligativitatea creșterii unui copil, neexistând și reversul medaliei, adică o ipostază în care copiii să aibă grijă de părinții lor. Totodată, dacă urmează să fie votată, inițiativa prevede chiar și pedepse cu închisoarea pentru cei care nu se conformează.

”Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligații reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părintilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi nu numai drepturi”, se spune în expunerea de motive a „Legii recunoştinţei intre generaţii”, relatează Hotnews.ro.

Se pare că principalele obligații nu se aplică doar în cazul părinților naturali, ci și în cazul părinților vitregi, bunicilor sau străbunicilor. Legea mai prevede și faptul că și bunicii sunt obligați să întrețină ”nepoţii minori, care necesită sprijin material, aflaţi în imposibilitatea întreţinerii lor de către părinţi”.

Potrivit proiectului, pensia de întreținere plătită de copiii majori se stabilește pe cale amiabilă, ”apelarea la rezolvare pe cale judecătorească fiind ultima soluţie de urmat”, însă această pensie nu poate depăși o cincime din venitul net al celui obligat să o plătească. În plus, ”în circumstanţe excepţionale (boală gravă, handicap sever, mutilare sau altă dizabilitate a părintelui), copiii majori pot fi obligaţi de către instanţa judecătorească să participe la cheltuielile suplimentare generate de starea în care se află părintele”.

Citiți întreg articolul aici.

 

Sursă Cover Foto: Gandul.info

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol