19 aprilie 2024, 17:12

Record absolut în Marea Britanie: 88.376 de cazuri de COVID în 24 de ore. Transmiterea se poate face și prin aerosoli

Record absolut, de la începutul pandemiei, în Marea Britanie. Pentru a doua zi consecutiv. Regatul Unit a înregistrat joi 88.376 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, în timp ce se confruntă cu un focar de contaminări legat de varianta Omicron.

Una dintre cele mai afectate din Europa de COVID -19 cu 146.937 de morţi (plus 146 în 24 de ore) – Marea Britanie înregistrase deja peste 78.000 de cazuri cu o zi înainte, potrivit cifrelor oficiale furnizate de guvern.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se confruntă de câteva zile cu un ”tsunami” de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, a atenţionat joi premierul Boris Johnson, în timp ce în capitala Londra circa 60% dintre noile cazurile de COVID-19 sunt infectări cu această variantă.

Creşterea numărului de cazuri cu tulpina Omicron este exponenţială în ţări precum Danemarca, Norvegia sau Marea Britanie. Medicii avertizează că răspândirea ar putea fi mult mai extinsă fără măsuri de protecţie.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale  de vaccinare, a declarat că  „sunt deja date care sugerează şi transmiterea prin aerosoli, nu doar prin picături, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate.”

Experţii străini spun că, fără măsuri clare de limitare a răspândirii, se poate ajunge la cifre uriaşe. Cei din Norvegia cred că pot fi chiar și 300.000 de cazuri pe zi faţă de 1.000 câte sunt acum. Iar în Marea Britanie, la un milion pe zi, de la 70 – 75 de mii, în prezent. Britanicii au deja un deces cu Omicron.

Cătălin Alexandru, director general în cadrul DU, a declarat pentru Știrile TVR că în România „ne aşteptăm ca spre sfârşitul lunii ianuarie – începutul lui februarie să ne confruntăm cu o recrudescenţă şi cu un al cincilea val.  Ne aşteptăm ca o bună parte să ajungă şi la UPU” A fost solicitată evaluarea posibilității extinderii spațiilor. 

În alte ţări, majoritatea cazurilor sunt uşoare sau asimptomatice, dar au fost înregistrate la persoane protejate cel puţin parţial datorită vaccinării sau trecerii prin boală. Nu ştim dacă persoanele vulnerabile vor face sau nu forme uşoare, explică medicii. Iar la noi, doar un sfert dintre cei peste 80 de ani sunt vaccinaţi.

„Să nu plecăm de la ideea că nouă nu o ni se întâmple. La cât de contagioasa este această variantă, e puțin probabil ca, cel puțin în zone cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus, de aceea e importantă protecția”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Medicii fac apel către oameni nu doar să se vaccineze cât mai repede, ci să facă şi doza booster.

Oficialii estimează că de la jumătatea lui ianuarie va începe şi vaccinarea copiilor care au între 5 şi 12 ani.

Cum noua variantă ocoleşte parţial răspunsul imun, sunt esenţiale şi celelalte măsuri de protecţie – masca, distanțarea şi igiena.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol