29 martie 2024, 7:50

Record de incendii în pădurile din Amazon. „Plămânul planetei” într-un pericol tot mai mare, pe zi ce trece

Pădurile din Amazon, aflate pe teritoriul Braziliei, ard de mai bine de trei săptămâni. Potrivit autorităților, numărul incendiilor din acest an a fost înregistrat ca fiind un record pentru această regiune, în timp ce Agentia Spatiala semnalează faptul că sateliții săi indică o creștere a incendiilor cu 83% față de anul 2018. 

Încă din luna ianuarie și până în prezent au fost înregistrate 73.000 de incendii, comparativ cu 39.759 înregistrate pe parcursul anului 2018, anunță Libertatea.

Mai mult decât atât, pe lângă speciile de plante și animale care au de suferit din cauza acestor incendii de proporții și sănătatea oamenilor este în pericol. Se pare că fumul cauzat flăcările care au cuprins pădurile tropicale, a început să migreze peste întreg teritoriul Braziliei, ajungând până în orașul Sao Paolo. Prinicipalul motiv ar fi fost vântul, care a suflat atât de tare încât a reușit să împingă norul de fum pe o distanță de mai bine de 2.700 de kilometri.

Atât ecologiștii cât și cetățenii îl învinuiesc pentru această situație pe președintele statului, Jair Bolsonaro, deoarece acesta ar fi încurajat de-a lungul timpului defrișările în acea zonă, cu scopul de a le transforma în terenuri arabile.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, cu mult timp ca acesta să fi fost investit în funcție, președintele Bolsonaro, a ținut să sublinieze că va face tot posibilul pentru a devzolta zonele destinate fermierilor, ignorând însă apelurile societății civile cu privire la defrișările din cea mai mare pădure a planetei.

Pădurea Amazoniană este numită adesea „plămânul planetei” și reprezintă cea mai mare sursă de oxigen a lumii, în momentul de față, fiind principalul garant al unui climat stabil la nivel global. 

Cu toate acestea, președintele Braziliei nu a acordat suficientă atenție și importanță acestor date, susținând că este sezonul în care fermierii folosesc focul pentru a-și pregăti terenurile pentru recoltele următoare, în timp ce Agenția Spațială trage semnale de alarmă, insistând că situația este una fără precedent și așteaptă mobilizarea autorităților pentru a opri incendiile.

Incendiile spontane ale vegetației sunt un fenomen relativ normal în sezonul secetos, cu toate acestea se pare că unele dintre acestea sunt pornite chiar de oameni pentru a grăbi procesul de defrișare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol