1 decembrie 2021, 2:50

Record mondial – Pi cu 62,8 trilioane de zecimale

O echipă de cercetători elvețieni de la Universitatea de Științe Aplicate Graubuenden a stabilit un nou record pentru calcularea constantei matematice Pi.

Constanta este cunoscută acum până la un nivel incredibil de precizie, cercetătorii calculând nu mai puțin de 62,8 trilioane de zecimale ale sale cu ajutorul unui supercalculator.

S-ar putea să recunoști Pi, a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul unui cerc, datorită primelor 10 cifre ale sale, n=3,141592653, însă după virgulă urmează un număr infinit de zecimale.

Pentru a scrie toate cifrele calculate acum de cercetătorii elvețieni ai avea nevoie de aproape 35 de miliarde de coli de hârtie A4, acestea cântărind aproximativ 52% din masa totală a Empire State Building, emblematicul zgârie-nori din New York.

Punerea la cap a tuturor colilor ar forma o linie de aproximativ 10 milioane de kilometri.

Întregul calcul a durat 108 zile și 9 ore, depășind și recordul de rapiditate stabilit anterior de Google în 2019 și apoi în 2020 de către North Alabama Charitable Computing care a calculat Pi până la 50 de trilioane de zecimale.

Reușita urmează să fie omologată de Cartea Guiness a Recordurilor Mondiale, cercetătorii publicând până atunci doar ultimele 10 zecimale la care au ajuns, care, dacă ești curios, sunt 7817924264.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.