25 aprilie 2024, 3:18

“Recordul” care îți dă fiori. Suntem pe primul loc în UE la decesele din cauzele tratabile. Nici cu profilaxia nu stăm deloc bine

Raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat de Comisia Europeană arată ceea ce intuiam deja. Că stăm prost la capitulul Sănătate. Vedem însă și cît de prost suntem: probabil, cel mai prost.

Raportul ne propune câteva repere. Decese din cauze tratabile, decese din cauze prevenibile dar și cifre legate de cele mai distrugătoare boli – cancerele, AVC-urile, bolile cardiovasculare.

Decese din cauze tratabile

La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile, ceea ce înseamnă o medie de unul din 476 de români. Media celor 27 de state membre ale Uniunii Europene este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori – mai puțin de jumătate față de România.

Este capitolul la care inclusiv Bulgaria ne surclasează (locul 3), între cele două țări vecine intervenind Letonia (locul 2). De la coada, evident.

Cele mai bune sisteme de sănătate din acest punct de vedere se întâlnesc în Norvegia, Franța și Islanda. Practic în România de patru ori mai multe persoane își pierd viața din această cauză, față de Norvegia.

Decese din cauze prevenibile

România ocupă, de asemenea, locul 3 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile – definită ca moartea ce poate fi evitată în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție primară.

Pe primele două locuri, la egalitate, se află Ungaria și Letonia, cu câte 326 de decese prevenibile la suta de mii de locuitori, iar locul 3 este ocupat de țara noastră, cu 306 decese prevenibile la suta de mii de locuitori.

Bolile cardiovasculare, AVC

Peste o treime dintre decesele din România sunt provocate de boli cardiovasculare – principala cauză de mortalitate în țara noastră, arată raportul Comisiei Europene.

Rata mortalității prin boala cardiacă ischemică – 19% din totalul deceselor – a fost de două ori mai mare decât media UE în anul 2018.

Mortalitatea prin accident vascular cerebral – a doua cea mai frecventă cauză de deces în România – a reprezentat 16% din totalul deceselor, scrie HotNews, ciare citează documentul european.

Cancerele

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători. Mortalitatea cauzată de alte tipuri de cancer a crescut, de asemenea, în ultimii ani.

Spre exemplu, rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare în cancerele tratabile este mult sub media Uniunii Europene – pentru cancerul de prostată 77% în România față de 87% în UE și în cancerul de sân 75% în România față de 82% în Uniunea Europeană.

Perspectivele pentru leucemia infantilă sunt, de asemenea, foarte sărace – rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare este de doar 54%, cu 21% sub orice altă țară din Uniunea Europeană.

Viitorul nu sună bine

Problema unei ameliorări a sistemului de sănătate nu poate fi pusă, atâte vreme cât se cheltuie atât de puțin cu acest segment.

Același raport arată că ​România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor.

Singura țară care stă mai rău decât noi la acest capitol este Bulgaria.

România alocă, în medie, 1.310 euro pe an pentru sănătate pe cap de locuitor, față de 3.523 de euro, media țărilor UE. Aproape de trei ori mai puțin

Ca pondere din Produsul Intern Brut, România a alocat 5,7% din PIB, al doilea cel mai scăzut procent dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria.

Cifrele arată astfel în ciuda faptului că în perioada 2015 – 2019, cheltuielile cu sănătatea au crescut în România, în medie, cu 10,3% pe an comparativ cu anul precedent, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din rândul țărilor UE.

Raportul pentru România poate fi găsit mai jos

Raport Sănătate România


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol