21 noiembrie 2022, 22:04

Recorduri. Hrisovul lui Alexandru cel Bun adjudecat la 31.000 de euro, fotografia lui Eminescu – 6.000

Noi recorduri în piața românească de artă, număr în creștere de participanți, o nouă platformă de licitare online, vânzări impresionante raportat la contextul actual și o rată medie de adjudecare de peste 80% – sunt rezultatele ultimelor licitații, din acest sezon, organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark.

În cadrul celor 3 evenimente au fost scoase la vânzare, prin licitație publică, peste 700 de piese – opere de artă postmodernă și contemporană, lucrări de artă românească și europeană, dar și cărți sau fotografii de colecție.

Ultima licitație din acest sezon, dedicată cărților rare și fotografiilor de colecție a înregistrat un total de 130.000 de euro, fiind cea mai bună Licitație de Carte din 2022, dar și cea mai bună licitație de carte organizată de Casa Artmark.

Record

Recordul a fost înregistrat de cea mai veche hârtie istorică românească pusă în licitație până astăzi – hrisovul de împroprietărire emis în 1412 de Alexandru cel Bun a fost adjudecat pentru 31.000 de euro. Rezultatul reprezintă recordul de adjudecare pentru hârtie istorică, iar al doilea cel mai bun preț obținut pentru o hârtie istorică a fost înregistrat de diploma de înnobilare emisă de principesa Suzana Lorantffy, soția principelui Gheorghe Rakoczi I al Transilvaniei, care a fost adjudecată pentru 8.500 de euro.

Totodată, aseară a fost înregistrat al doilea cel mai bun preț obținut pentru un exemplar din rara „Îndreptare a legii” de la 1652. Cel mai vechi cod de legi din Țara Românească a fost adjudecat pentru 9.500 de euro. Ediția rarisimă a ajuns în colecția unui reputat bibliofil român.

Biblii

În cadrul ultimului eveniment al pieței românești de artă din acest sezon, desfășurat pe noua platformă de licitare online – Artmark Live 2.0, a fost înregistrat și recordul de preț la carte religioasă. „Biblia Sacră”, tipărită în 1582, a fost adjudecată pentru 8.000 de euro, având prețul de pornire de 1.000 de euro. Pe locul 2 până la această dată se află Biblia de la Blaj, din 1795, care a fost adjudecată pentru 6.000 de euro în cadrul Licitației Artmark de Cărți Rare, în noiembrie 2012.

Fotografie

Tot acuma fost consemnat și recordul de preț la segmentul fotografii de epocă. Astfel, ultima fotografie a poetului național Mihai Eminescu, realizată la vârsta de 37 de ani, a fost adjudecată pentru 6.000 de euro, depășind anteriorul record de 5.500 de euro, preț plătit pentru fotografia de la vârsta de 19 ani a poetului, adjudecată în 2016 în cadrul Licitației Artmark de Poezie Românească.

Licitația de Carte, inclusiv o Colecție de Fotografie a înregistrat și recordul de timp pentru un eveniment dedicat hârtiilor istorice – 7 ore și 41 de minute, dar și un număr record de participanți, de aproximativ 280, ceea ce demonstrează că investitorii educați se orientează în contexte economice delicate către active de mici dimensiuni, dar care conservă valoarea banilor, precum arta sau piesele istorice ori bijuteriile.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol