20 mai 2022, 1:14

Rectorul Politehnicii: “Am pierdut după 1989 scara valorilor şi încrederea în cea mai importantă instituţie a statului român şi a unei societăţi şi anume ȘCOALA.”

Societatea are nevoie de valori importante, iar valoarea cea mai mare este dată de către şcoală, a afirmat marţi rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, care consideră că în România s-a pierdut „scara valorilor”.

„Poate mai mult ca niciodată societatea divizată de această criză are nevoie de valori importante, iar valoarea cea mai mare este dată de către şcoală de la cel mai mic la cel mai înalt nivel. Am pierdut după 1989 în România cel mai important lucru – am pierdut scara valorilor şi pierzând scara valorilor am pierdut încrederea în cea mai importantă instituţie a statului român şi a unei societăţi şi anume şcoala.”

Trebuie schimbată perspectiva

“ Acest lucru trebuie recâştigat într-un mod categoric şi trebuie date semnale nu doar într-o zi specială dedicată oamenilor care trudesc în şcoală, ci trebuie schimbată perspectiva în această societate. Poate că ar trebui să folosim această criză prelungită şi sanitară şi economică în a arăta lumii cât de importantă este şcoala şi cum fără valori, fără inteligenţă, fără oameni instruiţi niciuna din aceste crize nu pot fi depăşite.”

Disoluție

“Dacă oamenii nu capătă încredere în autorităţi, iar autorităţile nu au încrederea şcolii – societatea nu are încredere în autorităţi şi deci se produce disoluţia pe care din nefericire o parcurgem şi în aceste zile. Şi nu fac referire la o criză politică trecătoare, nesemnificativă după părerea mea în spaţiul public, crize politice au fost şi vor mai fi, ci fac referire la criza majoră de lipsă de autoritate a autorităţilor inclusiv în procesele pe care le parcurgem acum şi nu fac trimitere politică sub nicio formă”.

„Este extrem de important să recunoaştem învăţătorului, profesorului acest rol extraordinar pe care îl are în societate. (…) Dacă mergem la medic şi viaţa noastră este în mâna lui, mergem la şcoală şi sufletul nostru, mintea noastră este în mâna profesorului”.

(Declarația a fost făcută în deschiderea evenimentului „Zilele UNESCO în UPB”)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol