6 aprilie 2020, 18:13

Recunoaștere pentru o legendă a cinematografiei românești. Adela Mărculescu, premiată la Gala Premiilor Gopo

În cea de-a 14-a ediție a Galei Premiilor Gopo, la Teatrul Național din București, va fi premiată actrița Adela Mărculescu, în vârstă de 81 de ani, cu Premiul pentru Întreaga Activitate.

Actrița s-a născut pe 21 decembrie 1938 la Aiud și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București în 1959.

Are o carieră de peste 50 de ani în teatru și cinema, a apărut în zeci de filme și a jucat în sute de spectacole, pe diverse scene din București și din țară și este una dintre cele mai apreciate actrițe ale generației ei.

Zaharia Stancu, director al TNB la acea vreme, a angajat-o în 1964 la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde este invitată să joace şi în prezent. Cariera pedagogică la I.A.T.C a început-o în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan, iar din 1992 este conferențiar la Universitatea “Hyperion”, catedra “Actorie” și “Tehnica vorbirii”, informează hotnews.ro.

Printre cele mai importante roluri ale sale se numără cele din „Povestea dulgherului şi a frumoasei sale soţii” de R. Stanca, „Vicleniile lui Scapin” de Molière, „Părinţii teribili” de J. Cocteau, „Idiotul” de Dostoievski, „Gaiţele” de Kiriţescu, dar și de cele din teatru de televiziune – „Tache, Ianke şi Cadîr”, „Orfeu în infern”, „Fântâna Blanduziei”, „Visul unei nopţi de iarnă”, precum şi din piesele de teatru radiofonic, printre care „Câinele grădinarului” de Lope de Vega, „Cavalerul şi doamna” de C. Goldoni, „Oedip la Colona” de Sofocle, „La răscruce de vânturi” de E. Bronte, „Romeo şi Julieta” de Shakespeare ş.a.

Din 2001 este cetățean de onoare al municipiului București.

Ion Iliescu i-a conferit actriței Adela Mărculescu la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

sursa foto: secundatv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.