19 martie 2024, 10:30

Reducerea taxei pe combustibil în Germania. Asociația benzinăriilor avertizează: „1 iunie ar putea fi cu adevărat dramatic”

Prima zi din iunie aduce pentru Germania o serie de măsuri care vizează o atenuare a impactului situației create de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse Rusiei, la nivelul populației. Ca parte a pachetului de măsuri, Cancelaria de la Berlin vizează și o reducere la pompă, de care să beneficieze populația, mai ales după ce în ultimele luni prețurile la combustibili au crescut vertiginos. La fel și facturile la încălzire și energia electrică.

Pentru a ajuta oamenii care se confruntă cu scumpirile excesive, ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) a propus inițial ideea unei „reduceri la combustibil” pe care proprietarii de benzinării ar putea să o ofere clienților și apoi să o revendice de la stat. Dar a existat o reacție atât de intensă la această propunere, încât a căzut în esență la primul obstacol și nu a intrat niciodată în pachetul guvernului de măsuri de salvare a energiei.

În schimb, guvernul speră să ofere șoferilor o altfel de compensare, prin reducerea taxelor energetice percepute pentru fiecare litru de combustibil timp de trei luni.

Prețul benzinei și al motorinei este de peste 2 euro litrul.

Reducerea taxei pe energie este de așteptat să reducă prețul unui litru de motorină cu aproximativ 14 cenți. În timp ce un litru de benzină va fi redus cu aproape 30 de cenți.

Asta echivalează cu o economie de 15 euro la un rezervor de 50 de litri de E10 și 7 euro la un rezervor de 50 de litri de motorină.

În termeni pur matematici, reducerea taxei pe energie pentru șoferii de mașini la pompă înseamnă următoarele:

  • trebuie să plătești cu aproximativ 30 de cenți mai puțin pe litru pentru benzină,
    cu aproximativ 14 cenți pe litru mai puțin pentru motorină
  • pentru gaze naturale (GNC/GNL) 4,54 euro/MWh (corespunde la aprox. 6,16 cenți/kg) mai puțin
  • pentru gaz lichid (GPL) 238,94 euro/1.000 kg (corespunde la aprox. 12,66 cenți/litru) mai puțin

Desigur, multe depind și de dezvoltarea pieței de energie: dacă prețurile continuă să crească, șoferii ar putea să nu simtă că economisesc foarte mult. Dar ar trebui să facă diferența pe termen scurt.

Potrivit celei mai mari asociații auto din Europa, ADAC, aproximativ 48 la sută din costul unui litru de combustibil merge direct la stat prin taxa pe CO2, taxa pe energie, taxa pe valoarea adăugată (TVA) și alte taxe pe combustibili fosili. Așa că reducerile de taxe pot face o mare diferență.

Guvernul speră să adopte întregul pachet de măsuri de ajutor energetic în Bundestag joi și să obțină aprobarea Bundesrat vineri.

La fel ca biletul de călătorie lunar de 9 euro pentru transport, reducerea taxei pe combustibil este o măsură limitată în timp. Este vorba despre lunile iunie, iulie, august.

Întrucât le revine proprietarilor de benzinării să-și transfere reducerea asupra consumatorilor, experții prevăd o întârziere cu câteva zile înainte ca șoferii să înceapă să vadă efectul.

Astfel, ADAC îi sfătuiește pe oameni să nu conducă în primele zile ale lunii iunie cu rezervorul aproape gol. Dacă o vor face, s-ar putea confrunta cu niște cozi lungi la benzinărie.

 

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol