3 septembrie 2023, 23:45

LEGE. Refugiații călătoresc gratuit cu trenul, autobuzul, vaporul și poate chiar avionul

Autoritățile de la noi au stabilit introducerea unor reglementări suplimentare față de ce exista anterior pentru acordarea refugiaților de gratuități și facilități la transport. Persoanele provenite din Ucraina beneficiază acum de gratuitate în cazul transportului feroviar, rutier, naval și, în cazuri excepționale, chiar și pentru transportul aerian în alte state, anunță Avocatnet.

HG nr. 337/2022 stabilește că cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România beneficiază de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio și Interregio, clasa a II-a – loc pe scaun, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate.

În plus, aceștia vor beneficia de gratuitate la transportul rutier național sau internațional, după caz, pe perioada staționării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actului de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidență sau a permiselor eliberate de autoritățile române.

Apoi, refugiații vor fi scutiți de plata tarifelor de trecere cu bacul, atât pentru persoane, cât și pentru mijloacele de transport rutier, la trecerea frontierei pe la Isaccea (România) și Orlivka (Ucraina). Totodată, refugiații beneficiază de gratuitate și la călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea – Galați.

În situații excepționale și urgente, cu acordul statului de destinație, la cerere, se poate organiza transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care vor să părăsească România, prin curse aeriene de tip charter.

Sursa: Avocatnet
Foto: „Moldova – People fleeing the military offensive in Ukraine” de UN Women Europe and Central Asia, Flickr, CC BY-NC 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol