25 aprilie 2024, 17:16

Refuzul de a purta mască spune multe despre personalitatea persoanei. Narcisiștii și psihopații nu o vor

Și dacă simplul refuz de a purta o mască de protecție contra noului coronavirus ar spune multe despre personalitatea fiecăruia? Două studii recente realizate în Polonia asta sugerează, după cum relatează cnews.fr.

Legătura

Potrivit acestor studii, între anumite trăsături ale personalității unui individ și reacția sa față de măsurile de restricție instituite în cadrul luptei contra epidemiei de COVID-19 ar exista o legătură.

Cercetătorii au tras concluzia că persoanele narcisiste, psihopații și machiavelicii sunt mai degrabă înclinate să nu prea respecte restricțiile sau să se implice în măsurile de prevenție a pandemiei. Aceste persoane sunt mai puțin înclinate spre purtarea unei măști sau respectarea regulilor de distanțare fizică.

Eșantion de persoane din Polonia

Cele două studii, publicate într-o revistă academică, se bazează pe un eșantion de o mie de persoane care locuiesc în Polonia.

Pentru realizarea primului studiu au fost chestionate în a doua jumătate a lunii martie 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani.

”Triada neagră”

Ați auzit despre ”triada neagră”, despre triunghiul personalităților insensibile, reci și uneori periculoase cu alții?

Cercetătorii s-au bazat pe tehnici de diagnostic existente pentru a evalua dacă indivizii prezentau caracteristici ale ”triadei negre” (combinația a trei trăsături de personalitate: narcisist, psihopat și machiavelic) și pe un model care viza evaluarea percepțiilor subiecților asupra propriei vulnerabilități în fața virusului.

Persoanele chestionate prezentau caracteristicile ”triadei negre”, aveau mai mult tendința de a se gândi la faptul că sunt vulnerabile în fața virusului, refuzând, în același timp, să respecte măsurile de prevenție.

Cine sunt indivizii

Aceștia sunt indivizii care nu prea sunt dispuși să creadă în aceste gesturi, au mai mult tendința de a-și asuma mai multe riscuri, să fie impulsivi și să aibă o viziune pe termen scurt, după cum au arătat-o deja studii anterioare. Acest lucru ar explica, de altfel, că speranța lor medie de viață  este mai mică decât la restul populației.

Prin urmare, persoanele cu caracteristicile „triadei negre” aveau mai multe șanse să creadă că sunt vulnerabile la virus, dar, în același timp să refuze să respecte măsurile de prevenție.

Astfel, acești indivizi ar fi mai puțin înclinați să creadă în măsurile de prevenție, tind să-și asume mai multe riscuri, să fie impulsivi și să aibă o viziune pe termen scurt, așa cum au arătat deja studiile anterioare. Astfel se explică și de ce speranța lor medie de viață este mai scurtă decât cea a restului populației.

Cel de-al doilea studiu

Un alt studiu în care coautor este Universitatea din Varșovia ajunge la concluzii similare. Cercetătorii au intervievat 236 de persoane care trăiesc în Polonia cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani în ultimele săptămâni ale lunii aprilie.

Aceștia au fost evaluați pentru a se determina dacă au caracteristicile „triadei negre” sau „Big Five”, ceea ce corespunde lui a fi în același timp agreabil, extrovertit, deschis, conștiincios dar și nevrotic.

Combinând aceste date cu modele de evaluare privind percepția Covid-19, a rezultat că cei mai capabili să se conformeze măsurilor de prevenție au prezentat mai rar caracteristicile „triadei negre”.

Relativizare

Însă cercetătorii au relativizat importanța „triadei negre” sau a „Big Five” în studiul respectării gesturilor de prevenție. În special, ei au indicat că modul în care oamenii percep situația de sănătate a influențat comportamentul lor mai mult decât trăsăturile lor de caracter.

Alte elemente ale personalității sau construcției indivizilor ar putea, pe de altă parte, să joace un rol mai semnificativ și să influențeze înclinația lor de a se conforma instrucțiunilor în materie de sănătate.

Studiile viitoare se vor concentra astfel mai mult pe nivelul de studii sau pe cunoștințele medicale generale ale subiecților.

Modul lor de reacție la risc sau nivelul lor de neîncredere în autorități, precum și valorile sociale și morale ar putea fi, de asemenea, parametri importanți.

Masca doamnei ministru

Cum nu e nici poloneză, nici subiect de cercetare științifică deocamdată, ministrul belgian al Sănătății, doamna Maggie De Block face acum doar obiectul unor speculații. Ea a apărut cu o mască de protecție cel puțin surprinzătoare, la o conferință de presă.

Și nu doar că era surprinzător produsul, ci îl mai și purta cum nu recomandă nici specialiștii, nici autoritățile: cu nasul pe afară.

Care este mesajul pe care doamna De Block vrea să îl transmită cu această mască purtată neregulamentar, nu știam, dar ar putea reieși la următoarea cercetare mai complexă, așa cum promite să fie cercetarea viitoare a polonezilor.

Doamna De Block era cu numai o lună în urmă destul de neîncrezătoare în privința purtării măștii în magazine, iar acum se afișează taman cu o mască deloc discretă, comentează levif.be. O mască în onoarea sa, căci are imprimat chipul ministresei pe materialul protector. Cu tot cu nasul pe care doamna nu îl acoperă, așa cum ar trebui. Liber la speculații!

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol