8 decembrie 2023, 0:35

Regele Charles al III-lea a stabilit detaliile unui nou proiect pentru satul mureșean Archita

În timpul vizitei sale în România, regele Charles al III-lea a stabilit detaliile unui nou proiect pentru satul mureșean Archita pe care l-a propus prietena sa din copilărie, Elizabeth Nobrega, cea care prin Fundația Maria Nobrega a revitalizat în ultimii ani satul Archita făcându-l un loc mai bun pentru localnici și atractiv pentru turiști.

Noul proiect pentru care regele Charles și-a manifestat susținerea este crearea unui campus universitar internațional pentru studenți în care va fi formată o tânără generație de experți UNESCO în conservarea patrimoniului cultural și natural, potrivit RRA.

Preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Pietro Laureano, arhitect şi urbanist, consultant UNESCO pentru zonele aride, civilizaţia islamică şi ecosistemele pe cale de dispariţie, a deschis oficial, miercuri, în satul mureşean Archita, din comuna Vânători, Academia Institutului Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI Academy World Heritage University), care se doreşte a fi o Universitate a Patrimoniului Mondial.

Proiectul ITKI Academy World Heritage University i-a fost prezentat Regelui Charles al III-lea, la Viscri, în urmă cu o zi, suveranul britanic fiind unul dintre iniţiatorii salvării satului Archita, alături de regretatul lord Michael Carrington şi de soţia acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou.

„Am venit aici pentru lansarea în mod oficial al acestui proiect măreţ. Aceasta a fost viziunea lui lordului Michael Carrington şi a soţiei acestuia, Elizabeth Nobrega de Araujo Tsakiroglou (co-fondatoarea Fundaţiei Maria Nobrega, n.r.) şi doresc ca astăzi să se împlinească această viziune. Îmi amintesc că, în urmă cu 15 ani, Michael a mers la UNESCO pentru a regenera şi salva satul Archita. A fost îndemnat să vină spre mine. Eu eram implicat în recuperarea oraşului Sassi din Matera, din sudul Italiei, care fusese complet abandonat în anii 1960. Am început să recuperăm satul prin recuperarea ecosistemelor urbane şi conservarea peisajului şi de atunci Matera a devenit un proiect al Uniunii Europene care atrage foarte mulţi turişti. Noi lucrăm să protejăm natura, monumentele, peisajele, dar interesul ultim nu e să le protejăm, ci să avem grijă de oameni. Noi credem că natura de calitate, monumentele, peisajele sunt elemente care fac viaţa mai bună pentru oameni. Vă aflaţi aici fiindcă s-a implicat Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, Michael Carrington şi Elizabeth Nobrega în restaurarea acestor construcţii. Iar toate acestea sunt pentru bunăstarea oamenilor, fiind un proiect pe termen lung”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS), Pietro Laureano, într-o conferinţă de presă.

Pietro Laureano face parte din grupul de experţi UNESCO care lucrează la elaborarea noii Convenţii a peisajului şi este preşedintele centrului de Cercetare a Cunoaşterii Tradiţionale IPOGEA, înfiinţat la Matera, în Italia, în 1993, odată cu iniţiativa includerii orăşelului Sassi din Matera în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, considerat „un exemplu mondial de regenerare urbană”.

Expertul UNESCO este de părere că pentru ca recuperarea patrimoniului şi protejarea peisajelor să se înfăptuiască, e nevoie ca tinerii să înveţe despre toate acestea, iar mai apoi să se creeze locuri de muncă şi un mediu atractiv pentru oameni de a locui aici.

„Aşa s-a gândit doamna Elizabeth Nobrega că ar fi bine să creeze un campus internaţional unde studenţii să vină în Archita. Vom forma o tânără generaţie de experţi UNESCO, vom aduce oameni tineri în Archita şi vom crea oportunităţi pentru ca aceşti tineri să înveţe aici. Archita va deveni un pol internaţional în formarea tinerilor”, a arătat Pietro Laureano.

El a precizat că astfel de campusuri au mai fost create în mai multe state din Europa şi America de Sud, fiind axate pe restaurarea şi protejarea patrimoniului valoros şi a identităţii culturale.

Profesorul dr. Pietro Laureano este profesor la Universitatea din Florenţa, este consultant UNESCO pentru zonele aride, arhitectura tradiţională şi ecosistemele pe cale de dispariţie. De asemenea, este printre cei mai buni experţi în managementul apei în oazele deşertice şi în revitalizarea urbană, fiind implicat şi în restaurarea mediului şi a patrimoniului din Lalibela (Etiopia), Petra (Iordania), Alula (Arabia Saudită) şi restaurarea de război din trecut a oraşului Shusha din Azerbaidjan.

Universitatea Patrimoniului Mondial este promovată de Institutul Internaţional de Cunoaştere Tradiţională (ITKI) şi Fundaţia Maria Nobrega, pe baza principiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Principiile pe care această instituţie va funcţiona se bazează pe convingerea fermă că „este esenţială promovarea şi consolidarea păcii prin cooperare intelectuală în domeniile Educaţiei, Ştiinţelor (naturale şi sociale), Cultură (cu referire în special la Protecţia şi Promovarea Patrimoniului Cultural şi Identităţilor Culturale)”.

În acest sens, ITKI Academy World Heritage University îşi propune să pregătească, specializeze şi să aducă în faţa studenţilor/societăţii experţi profesionişti în îmbunătăţirea patrimoniului cultural mondial, atât material, cât şi imaterial, relatează agerpres.ro.

„Cunoştinţele acestora, aptitudinile şi profesionalismul lor sunt capabile să ducă la planificarea dezvoltării teritoriale acţiuni care produc. un impact economic durabil asupra companiilor şi asupra teritoriului, turismului, mediu, infrastructuri”, au precizat iniţiatorii.

Iniţiativa este susţinută de Universitatea Basilicata, Eastern University of Naples, Universitatea din Florenţa, Universitatea din Bologna, Universitatea Dunării, Universitatea Birmingham şi de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind invitată să se alăture şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, care deţine o facultate de arhitectură.

La inaugurarea oficială a ITKI Academy World Heritage University de la Archita au participat conferenţiar universitar doctor Mihai Niculiţă, de la Facultatea de Geografie şi Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, profesor doctor Radu Deac, din partea Academiei de Ştiinţe Medicale, arhitectul Angela Kovacs, preşedinta Uniunii Arhitecţilor, Filiala Mureş-Bistriţa, doctorul Petru Oprean, fondatorul Spitalului Lukas, primarul comunei Vânători, Mircea Felegean, precum şi primarii comunelor din zonă.

Sursa foto: RRA/Facebook


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol