19 aprilie 2024, 4:40

Regele Charles al III-lea apare în dosarele Securității comuniste din România. Iată de ce

Regele Charles a intrat în vizorul Securităţii în anul 1972, după ce părinţii Majestăţii Sale au sărbătorit 25 de ani de căsătorie. La aniversare a participat şi Familia Regală a României, iar securiștii s-au temut că una dintre fiicele regelui Mihai se va căsători cu Prinţul Charles și va ajunge regină a Marii Britanii. Dar cel mai tare i-a enervat monarhul britanic în primăvara lui 1989, când a protestat public faţă de politica de sistematizare a dictatorului Ceauşescu, pe care l-a acuzat că distruge satele româneşti, relatează stiri.tvr.ro.

În 1988, în toată Europa era criticată politica de sistematizare a lui Nicolae Ceauşescu. Regele Mihai l-a acuzat public pe dictator că demola satele româneşti, iscând chiar şi un scandal diplomatic.

O mare surpriză pentru Securitate a fost faptul că şi Prinţul Charles a protestat, într-un discurs preluat de presa internaţională.

Oana Demetriade, cercetător CNSAS: „În 27 aprilie 1989, Fundația pe care o patrona, Civic Trust, are o expoziție de arhitectură la Londra, iar Prințul Charles vorbește despre tradiții, despre faptul că în anii ’60 s-a distrus foarte mult din satul tradițional britanic și face o comparație cu ce se întâmplă în România, unde președintele Ceaușescu a procedat la distrugerea totală a moştenirii culturale şi umane a ţării,  care ţinteşte să transforme mediul rural al României, în peste 500 de centre urbane denumite complexe agro-industriale. Scopul acestei politici este aceea de a remodela identitatea națiunii.”

Prinţului Charles a enervat şi mai mult autorităţile de la Bucureşti, oferind spaţii de birouri în clădirea fundaţiei sale diasporei româneşti, care a făcut o primă acţiune de adoptare a satelor din România, aflate în pericol de demolare, chiar de 10 mai, Ziua Naţională a României, în vremea monarhiei.

Jurnalişti britanici care au venit la noi în țară să strângă dovezi au fost arestaţi şi ameninţaţi de Securitate. Au reuşit să scoată însă imagini din ţară, care certificau demolările şi faptul că românii erau înfometaţi.

Regele Charles al III lea, 2019: „Când am descoperit, în urmă cu mulți ani, că am avut un stră-stră-străbunic în Transilvania, al cărui sat natal urma să fie distrus, atunci am devenit și mai înverșunat împotriva suferințelor înfiorătoare la care a fost supus poporul român atâta amar de vreme.”

Regele Charles al III-lea nu a avut un dosar special întocmit de Securitatea, dar toate notele referitoare la Majestatea Sa apar în dosarul cu numele „Coroana”, întocmit de securiști Regelui Mihai, care era înrudit cu monarhul Marii Britanii. Regele Mihai a fost urmărit până în anul 1990, iar despre Prinţul Charles mai există alte două note: din 1972 şi din 1973.

Oana Demetriade: „La sfârșitul anului 1972, Regele Mihai și Regina Ana împreună cu Principesa Elena au participat la serbarea de 25 de ani de la nunta Reginei Elisabeta și a Prințului Philip Și se consideră că Elena a fost cu ei. Se considera că între prințul Charles și principesa Elena s-a  înfiripat o poveste de iubire și că în câteva luni  cei doi se vor căsători. Charles ar fi urmat să devină rege în 1977, foarte precis, deci în patru ani deja era rege, iar principesa Elena ar fi devenit regina Imperiului Britanic. În vara lui 1973, se reia cumva informația, dar se schimbă personajele. Charles rămâne același, în schimb ziarele din Marea Britanie publică niște informații că Principesa Margareta va fi printre preferințele Prințului Charles.”

Un căpitan de Securitate a fost însărcinat să ia măsuri pentru cunoașterea evoluției proiectului de căsătorie al fiicelor Regelui Mihai cu Prinţul Charles.

Fiicele Regelui Mihai nu au avut nicio relaţie amoroasă cu vărul lor, sar securiştii nu au reuşit să se infiltreze în anturajul caselor regale.

Sursa: stiri.tvr.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol