28 mai 2023, 21:03

Regele Charles al III-lea nu va figura pe noua bancnotă de 5 dolari australieni

Imaginea regelui Charles al III-lea nu va figura pe noua bancnotă de 5 dolari australieni, iar portretul reginei Elisabeta a II-a urmează să fie înlocuit cu un design conceput pentru a aduce un omagiu indigenilor din Australia, a anunţat Reserve Bank, banca centrală a ţării.

Decizia vine în urma consultărilor cu guvernul australian, viitorul design fiind conceput pentru a aduce un omagiu „culturii şi istoriei Primilor Australieni”, a anunţat Reserve Bank într-un comunicat citat de BBC.

„Banca se va consulta cu Primii Australieni asupra designului bancnotei de cinci” dolari australieni, se precizează în comunicat.

„Va dura câţiva ani pentru ca noua bancnotă să fie concepută şi tipărită. Între timp, actuala bancnotă de cinci (dolari) va continua să fie emisă. Aceasta va putea fi folosită chiar şi după emiterea noii bancnote”, a adăugat Reserve Bank.

O efigie a reginei va continua să fie tipărită pe monedele din Australia până când Royal Australian Mint, monetăria australiană, va face tranziţia către un design cu portretul regelui, la sfârşitul acestui an.

Portretul reginei Elisabeta a II-a figurează pe bancnota de cinci dolari australieni din anul 1992 şi se bazează pe fotografii comandate de Reserve Bank în 1984.

Pe o mare parte din monedele şi bancnotele din Australia figurează deja personalităţi din rândul indigenilor australieni şi opere de artă ale acestora.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol