25 aprilie 2024, 21:12

Regele Mihai I al României, verișor al Reginei Elisabeta a II-a. Mihai I a participat la Jubileul de 60 de ani de domnie ai Reginei

Regele Mihai I al României, fiul principelui Carol şi al prinţesei Elena, era verişor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Descendent al uneia dintre cele mai cunoscute familii regale din lume, Regele Mihai a fost unul dintre strănepoţii Reginei Victoria a Marii Britanii. Relaţia de rudenie dintre Casa Regală a României şi Casa Regală a Marii Britanii s-a înnodat prin căsătoria dintre regina Elena şi regele Carol al II-lea.

Familiile regale din România şi Marea Britanie sunt înrudite: bunica Regelui Mihai era descendentă directă a regilor Angliei. Şi Regina Elena, mama lui Mihai, a fost verişoara primară a Prinţului Philip, soţul actualei suverane britanice (între timp decedat).

Mai apropiat ca vârstă de Regele Mihai, Prinţul Philip venea în copilărie în România, să-i fie partener de joacă micului rege urcat pe tron înainte de a împlini 6 ani. Apoi, în exil, soţul suveranei britanice a botezat-o pe Majestatea Sa Margareta.

După abdicarea din 1947, Regele Mihai, căsătorit cu Regina Ana a României, principesă de Bourbon-Parma, alege să locuiască lângă Florenţa, pentru ca mai apoi să se stabilească în Marea Britanie. Familia Regală a locuit timp de şase ani, până în 1956 la Bramsshill House în Hampshire şi la Ayot St-Lawrence, în Hertforshire.

Regele a păstrat contacte strânse cu Familia Regală britanică, în special cu regina Elisabeta a II-a şi cu principesa Marina, ducesă de Kent.

La 18 mai 2012, Majestatea Sa Regele a reprezentat România și Familia Regală la ceremoniile oficiale ale Jubileului celor 60 de ani de domnie ai Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord.

”Este un mare motiv de mândrie și de bucurie, văzând țara noastră atât de prețuită și respectată prin persoana Regelui nostru. Nici unul dintre participanții la ceremonii nu are o vechime mai mare decât Regele României în evenimentele oficiale găzduite de Marea Britanie în secolul al XX-lea. Majestatea Sa a fost prezent la Încoronarea Regelui George al VI-lea, la Catedrala Westminster, în anul 1937, în calitate de Principe Moștenitor și reprezentant al Regatului României”, scria atunci Familia Regală pe site-ul romaniaregala.ro.

Prima ceremonie a avut loc la Castelul Windsor, în jurul prânzului și a reunit monarhii lumii. La ceremonie, Regele Mihai a fost însoțit de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare. Au luat parte suverani din toate țările europene, din Asia și Africa, din toate colțurile lumii.

În cadrul unei fotografii de grup, realizată în timpul sesiunii foto oficiale de după prânz, poate fi observat Regele Mihai în dreapta Reginei Elisabeta a II-a, alături de Regele Simeon al Bulgariei, prinţul Hans Adam de Liechtenstein, împăratul Japoniei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, regina Olandei, emirul din Qatar, regele Suediei, regele Norvegiei, şi alţi monarhi de seamă.

Regele Mihai în dreapta Reginei Elisabeta a II-a, alături de Regele Simeon al Bulgariei, prinţul Hans Adam de Liechtenstein, împăratul Japoniei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, regina Olandei, emirul din Qatar, regele Suediei, regele Norvegiei, şi alţi monarhi de seamă

Regele Mihai în dreapta Reginei Elisabeta a II-a, alături de Regele Simeon al Bulgariei, prinţul Hans Adam de Liechtenstein, împăratul Japoniei, regina Danemarcei, regele Constantin al Greciei, regina Olandei, emirul din Qatar, regele Suediei, regele Norvegiei, şi alţi monarhi de seamă

Prima vizită a unui monarh român în Marea Britanie a fost cea a Regelui Carol I, care a vizitat-o pe Regina Victoria, la Castelul Windsor, în anii 1890. Prima vizită de Stat a unui suveran român a avut loc în anul 1924, când Regele Ferdinand și Regina Maria au fost oaspeții Regelui George al V-lea și Regina Mary, la Palatul Buckingham.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol