28 septembrie 2022, 11:31

“Regele moare”, cu dl Rebengiuc, se joacă în această seară la TNB, ca de obicei, cu casa închisă.

Recenta declarație făcută de dl Rebengiuc în legătură cu ultimul rol (interpretată de mulți, din păcate ca o retragere) dar și popularitatea spectacolului a făcut ca  “Regele moare” să se joace, astăzi, la TNB, cu casa închisă.

Toate cele 940 de locuri ale Sălii Ion Caramitru a TNB au fost ocupate.

Pe scenă, Victor rebengiuc joacă alături de partenera de viață, Mariana Mihuț. Ana Ciontea, Șerban Pavlu, Florentina Țilea, Richard Bovnoczki întregesc distribuția. Regia spectacolului este semnată de Andrei și Andreea Grosu, scenografia Vladimir Turturică.

“Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” ‒ motivează dramaturgul Eugène Ionesco nașterea piesei Regele moare.

Un text despre marea întâlnire finală

Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei.

O metaforă alegorică a trecerii, o confesiune în oglindă a propriei conștiințe. Întreaga zbatere interioară a lui Bérenger‒ revolta, frica, spaima, groaza, tristețea, bucuria, dorința de a trăi, amintirile, nostalgia, resemnarea ‒ nu este altceva decât un ceremonial al trecerii prin care el, omul,învață acceptarea, învață a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alături pe soția sa. Regina Marguerite și Regina Marie ‒ două aspecte ale uneia și aceleiași femei. Marguerite ‒ inițiatoarea, cea care permite accesul altor lumi „lumea dinaintea nașterii și cea de după”‒ ea îl naște, ea îl ajută să pășească în lumea de dincolo; Marie ‒ grația, tandrețea, fragilitatea ‒ neputincioasă în fața Morții.

 

Foto: Florin Ghioca/TNB


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol