CITIRE

Regina Maria, omagiată cu ocazia Centenarului în o...

Regina Maria, omagiată cu ocazia Centenarului în orașul său natal

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, o statuie a Reginei Maria va fi amplasată în orașul Ashford din Marea Britanie.

Inițiativa aparține Institutului Cultural Român și reprezintă un reper cu valoare istorică, simbolică și estetică majoră pentru oraș, în contextul în care regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 la Eastwell Manor, fostă proprietate nobiliară din imediata apropiere a orașului. Ca urmare a câștigării concursului demarat de ICR în vara acestui an, opera amplasată în orașul Eastwell Manor este realizată de sculptorul Valentin Duicu, absolvent al Universității Naționale de Arte București.

Potrivit unui comunicat al ICR, ceremonia de dezvelire a statuii va avea loc pe 12 decembrie, de la ora 12,00, la eveniment urmând să participe, alături de preşedintele Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra, precum şi ai Caselor Regale ale Marii Britanii şi României, Gerry Clarkson CBE, preşedintele Consiliului Local Ashford, oficialităţi de rang înalt din România şi Marea Britanie.

Sculptorul Valentin Duicu a mărturisit că pentru realizarea acestei statui s-a documentat foarte mult şi a fost impresionat de câteva cuvinte pe care le-a scris Regina Maria în jurnal: „De obicei caut să fiu şi atras de personaj, atunci când mă implic în realizarea unei lucrări, ca să-l simt, ca un actor care intră în pielea celui pe care-l va interpreta. Am procedat la fel şi în cazul acestei statui. Ştim cu toţii cine este Regina Maria, dar pentru lucrarea mea m-am documentat şi mai mult. M-au impresionat cuvintele sale din jurnal, în care spunea că mantia (la care s-a lucrat doi ani) este foarte frumoasă şi i se potriveşte perfect, dar, ca şi coroana, este foarte grea. Însă, scria Regina Maria: ‘Pentru poporul meu, care mă ştie dârză şi ambiţioasă, le voi purta, pentru că nu vreau să-l dezamăgesc”, a menţionat sculptorul.

Potrivit ICR, statuia este realizată din bronz, are înălţimea de 2,2 metri şi va fi amplasată în Elwick Square, spaţiu de mare vizibilitate aflat în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice şi a Parcului Victoria, principala zonă verde a oraşului, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.