21 aprilie 2024, 4:14

Reginele care au schimbat lumea. O serie de documentare despre șase regine și faptele lor neștiute

Regine care au schimbat lumea, o nouă serie de șase documentare, care va avea premiera la Viasat History în 12 decembrie, de la ora 22:00, spune povestea a șase dintre cele mai importante regine din istorie, prezentând totodată și fapte mai puțin cunoscute despre ele.

Deși multă vreme considerate personaje secundare într-o istorie dominată de bărbați, au existat regine a căror putere extraordinară a făcut ca domnia lor să întreacă în multe privințe domnia omologilor lor masculini.

Programul prezintă forțele care le-au împins înainte pe aceste femei și cum și-au afirmat ele autoritatea, dezvăluindmai multe informații despre acele vremuri în care statutul de femeie venea uneori și cu anumite avantaje. Seria explorează ce le-a motivat, cum și-au afirmat puterea și descrie vremurile în care au domnit aceste femei. Fiecare episod urmărește ascensiunea la putere și felul cum s-au derulat anii lor de domnie. Analize realizate de istorici, academicieni și psihologi evidențiază obstacolele cu care s-au confruntat și abordarea unică pe care fiecare dintre ele a avut-o în exercitarea puterii monarhice. În plus, sunt explicate teme mai ample precum statutul veșnic schimbător al femeii în societate și ce însemna să faci parte din „sexul frumos”.

Episoade

12 decembrie 2023

Regina Fecioară, Elisabeta I avea o garderobă de peste 3.000 de articole. Regina Angliei, care a domnit puțin peste 45 de ani în secolul al XVI-lea, cheltuia aproximativ 10.000 de lire sterline pe an pe îmbrăcăminte, o sumă uimitoare de bani.  Însă, potrivit trezorierului ei, „Hainele Majestății Sale erau gândite cu mult stil, demn de o regină, dar nu erau foarte scumpe sau ostentative”. Elisabeta era o fană a ciorapilor de mătase, o noutate la acea vreme, o pereche costând 2 lire sterline, aproximativ cât chiria unei mici ferme țărănești.Regina își cumpăra o pereche nouă în fiecare săptămână și îi dăruiape cei folosiți uneia dintre servitoarele ei.

19 decembrie 2023

Anne, regina Marii Britanii, a avut un rol important în cultivarea obiceiului englezilor de a bea ceai. Fiind ultimul monarh al Casei Stuart, Anne nu numai că a unit Anglia și Scoția, însă a avut și un impact asupra stilului de viață de la acea vreme, având un rol esențial în promovarea culturii ceaiului în rândul poporului englez. Spre deosebire de convențiile vremii, Anne obișnuia să serveascăceai la micul dejun mai degrabă decât bere, iar acest lucru a născut o modă care s-a răspândit rapid, în special în rândul femeilor. Poate și pentru că acestorali se permitea să intre în sălile de ceai, mai curânddecât în cafenele.

26 decembrie 2023

Regina Victoria scria 2.500 de cuvinte pe zi. Regina, care a domnit mai bine de 60 de ani în secolul al XIX-lea, a fost văzută ca un simbol național chiar și în timpul vieții, datorită principiilor ei morale stricte. A avut 9 copii și 34 de nepoți, toți căsătoriți în familii nobiliare, ceea ce i-a adus porecla de Bunica Europei. Dar a fost prolifică nu numai în ceeace privește numărul de nașteri. Victoria scria în medie 2.500 de cuvinte pe zi și a ținut un jurnal detaliat care, la momentul morții sale, însuma 122 de volume. Unele dintre acestea au fost publicate ulterior, astfel încât ne puteam da seama că această bunică cu inimă bună a avut, de fapt, un impact uriaș asupra vieții politice internaționale.

2 ianuarie 2024

Hatshepsut, regina Egiptului, a purtat o barbă falsă pentru a fi acceptată ca rege. Hatshepsut, care a domnit acum 3.500 de ani, a ajuns pe tron într-un moment în care Egiptul era condus în mod tradițional de bărbați. După moartea soțului ei, Tutmesal II-lea, ea a domnit ca regentă pentru o perioadă înainte de a prelua puterea deplină și de a se auto-proclama rege. Ea a adoptat o înfățișare potrivită: se plimba în haine masculine și chiar purta o barbă falsă. În timpul domniei sale de 22 de ani, Egiptul s-a bucurat de pace și, desi, la moartea ei, Hatshepsut a primit o înmormântare specificăunui faraon, succesorul ei a început să o ștergă din istoria Egiptului câteva decenii mai târziu, nu din răzbunare meschină, ci doar pentru că la vremea aceea nu era acceptabil ca Egiptul să aibă o femeie conducător.

9 ianuarie 2024

Eleonora de Aquitania,regină consort a Franței și a Angliei, a trăit în secolul al XII-lea și era descendenta unuia dintre cei mai bogați și puternici lorzi din Europa de Vest, încă din adolescență a reușit săadune bogății și să aibă o influență imensă. Femeie foarte educată și autonomă, a fost de două ori regină – o dată franceză și o dată engleză – și era atât de puțin dornică de a rămâne pe plan secundar, încât chiar și-a însoțit în cruciade primul soț, pe Ludovic al VII-lea, mergândalături de curtenii săi și cei 300 de cavaleri. Legenda spune că s-a îmbrăcat în amazoană și a stabilit ca punct de pornire a campaniei sale militare locul de odihnă al Mariei Magdalena, pentru a sublinia importanța femeilor în război.

16 ianuarie 2024

Boudica, regina celților, aproape a învins armata romană. Romanii au invadat Marea Britanie în anul 43 d.Hr. și au îngenuncheat Imperiul Celtic. Dar, o regină rebelă a ripostat după ce oamenii ei au fost înrobiți, iar ea, biciuită în public și fiicele ei, violate. Boudica a strâns o armată de războinici celți feroce și a luat cu asalt Colchester, capitala romană a Marii Britanii și apoi Londra, ucigând aproape 80.000 de oameni. Împăratul Nero a chemat rapid forțele romane, dar până atunci Boudica fusese învinsă. Regina rebelă nu a îngenuncheat niciodată înaintea romanilor, ea preferând să se otrăvească pentru a evita capturarea.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol