14 aprilie 2024, 21:07

Regiunea Harkov din Ucraina construieşte şcoli subterane din cauza atacurilor aeriene ale Rusiei

În faţa ameninţării constante a atacurilor aeriene ruseşti, oficialii din regiunea Harkov din estul Ucrainei au început să construiască şcoli subterane puternic fortificate, care le vor permite copiilor să se întoarcă în siguranţă la cursuri fizice, în contextul în care invazia Moscovei continuă, relatează Reuters citată de Agerpres.

Şcolile din această regiune cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, situată la doar circa 30 de km de graniţa cu Rusia, au fost forţate să predea online după invazia Rusiei din februarie 2022.

Regiunea Harkov este frecvent vizată de rachete, drone şi artilerie ruseşti, guvernatorul raportând joi că aşezări din trei districte diferite au fost lovite în ultimele 24 de ore.

Două şcoli, fiecare cu o capacitate de până la 500 de persoane, sunt în prezent în construcţie şi vor putea rezista loviturilor directe, a declarat arhitectul regional şef Anton Korotkovskih.

„Aceste structuri vor fi echipate cu tot ceea ce este necesar pentru procesul de învăţare”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu.

Mai multe sunt planificate până la sfârşitul anului viitor, a spus Korotkovskih, adăugând că 817 unităţi educaţionale din regiunea Harkov au fost deteriorate sau distruse în timpul invaziei Rusiei.

Spaţiile vor fi echipate cu sisteme de ventilaţie, instalaţii sanitare şi de încălzire complet funcţionale, a declarat Serghei Petrulianis, a cărui firmă de construcţii construiește una dintre şcoli. „Asta înseamnă că oamenii vor putea rămâne aici mai mult de o zi”, a spus el.

Ucrainenii se pregătesc acum pentru o nouă iarnă cu posibile atacuri aeriene ruseşti care vizează infrastructura critică şi care anul trecut au provocat întreruperi de curent pe scară largă în întreaga ţară.

Credit foto: RRA/Alexandru Buzică


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol