25 ianuarie 2022, 10:06

Regizorul filmului “Colectiv” refuză „Meritul Cultural”

Regizorul filmului “Colectiv”, Alexander Nanău, a anunțat pe Facebook că refuză Medalia „Meritul Cultural” acordată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Regizorul documentarului “Colectiv” a anunţat că nu poate primi medalia  acordată de către preşedintele Klaus Iohannis, „din cauza crizei fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România„.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei Covid-19, reacţia şi intervenţia concretă a statului român la toate nivelurile instituţionale a fost zero”, a scris regizorul.

Regizorul filmului “Colectiv” refuză „Meritul Cultural”. „Ar fi o ipocrizie din partea mea să accept”

Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică„, adaugă Nanau.

El subliniază în răspunsul său că „propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susţinere simbolică a unui lucru esenţial, cultura acestei ţări„. El acuză „instituţiile statului responsabile că din martie 2020 şi până astăzi au agravat situaţia cinematografiei, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă„.

Nanau vorbeşte şi despre criza în care se află cinematografia şi consecinţele inacţiunii autorităţilor. „Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă„, subliniază el şi speră la un dialog din partea preşedintelui Iohannis aşa cum s-a întâmplat în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron „a avut dezbateri pentru susţinerea diferitelor scheme de ajutor de stat pentru cultură care au fost implementate„.

Alexander Nanau este regizorul filmului „colectiv”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021.

Citește și

„Colectiv” obține un nou premiu în SUA


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.