20 aprilie 2024, 0:05

Religia și știința, unite de radiațiile gamma. Secretul unui centru de iradieri din România

Este cunoscut că că icoanele reprezintă oglinda credinței, ele întruchipând momente din viața lui Iisus Hristos sau sfinți, pentru a le da oamenilor încrederea materializării religiei. Însă, chiar dacă unele din ele sunt făcătoare de minuni sau au istorii și povești dramatice, acestea nu scapă de cei mai aprigi dușmani pământeni, care le scurtează existența: cariile de lemn.

Pentru a recondiționa și a salva o mare parte din icoanele vechi, reprezentanții bisericii au dat mâna cu știința și au acceptat sprijinul tehnologiei moderne pentru a recondiționa diverse obiecte de cult religios. Așa se face că, de ani de zile, înaltele fețe bisericești fac apel la ajutorul oferit de reorezentanții Departamentului de Iradieri Tehnologicie de la Măgurele (IRASM), anunță Digi24.

Modalitatea cercetătorilor de a distruge în întregime cei mai de temut dușmani ai lemnului, constă în folosirea radiațiilor gama. Acestea elimină tot în calea lor, iar icoanele și obiectele de cult sunt revitalizate complet.

Un exemplu recent de reușită este cazul icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, din Vâlcea. Aceasta a fost supusă unui tratament intens cu radiații, după care obiectul de cult a fost readus în mănăstire, complet „vindecat”, pentru a putea fi venerată în continuare. Același lucru s-a întâmplat și cu alte catapetesme sau icoane din diferite biserici ce aparțin Protoieria Brăilei, printre care și Tismana-Gorj ori parohia Robești-Vâlcea.

Este important de menționat că icoanele nu sunt radioactive și nu pun, nicio secundă, în pericol sănătatea credincioșilor, nu produc anomalii și nu au efecte similare radiațiilor de la Cernobîl. Tehnologia de iradiere folosite la Măgurele este una sigură, aceasta fiind folosită și pentru sterilizarea obiectelor de uz sanitar.

Radiațiile care distrug bacteriile din spitale

De fapt, principala activitate a departamentului IRASM, din Măgurele, reprezintă iradierea echipamentelor și obiectelor de unică folosință utilizate în domeniul sanitar. Aici se sterilizează sute de astfel de obiecte, însă cel mai des întâlnite sunt cele din plastic, care se folosesc în cantități uriașe. Cercetătorii spun că această tehnică de sterilizare este printre cele mai sigure, fiind asemănătoare celei în care seringile erau fierte în apă.

Așa se face că, la Măgurele, se sterilizează toate materialele medicale de unică folosință care se produc în România, printre care se numără și ambalajele produselor farmaceutice precum flacoane sau folii de medicamente.

Citiți întregul articol aici. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol