20 martie 2024, 20:08

REPORTAJ Am fost în vizită la Casa Experimentelor să vedem cum e să trăiești fizica… la propriu

Una dintre facilitățile imense ale mărețului Internet este aceea că poți descoperi lucruri noi. Poate suna a clișeu, însă, chiar asta s-a întâmplat și am știut că am găsit ceva într-adevăr fascinant, pentru că nu am ezitat să spun: Trebuie să fac asta!”. Așa am ajuns în Vitan, acolo unde se află „Casa Experimentelor”. Un loc în care odată ce ai pășit, te deconectezi de orice și rămâi surprins.

Toți cei care au studiat științele umaniste, nu au putut rezona și cu cele exacte. Însă, acest lucru nu m-a dat înapoi de la a experimenta pe pielea mea cum e să fii încărcat cu energie electrică, până ți se ridică părul în cap, la propriu, sau cum e să vezi pe viu cum funcționează o bobină Tesla, singura din România care poate produce fulgere în interiorul unei încăperi.

Pe lângă asta, aici mai sunt încă alte 100 de experimente, care cuprind cam 12 domenii din fizică și matematică, dar și puțină biologie. De la acustică, iluzii optice, magnetism, mecanică, fluide, unde, până la electricitate care este și vedeta expoziției.

Momentul zero sau „sclipirea Gabrielei”

Când cineva are o idee creativă pe care o pune în practică, toată lumea se întreabă din ce s-a inspirat. Pentru Gabriela Ionescu, fondatoarea Casei Experimentelor, lucrurile au evoluat extrem de natural. Dintr-o sclipire de moment a fiicei sale a ieșit proiectul, care încântă acum sute de bucureșteni.

Casa Experimentelor a apărut în urma unui proiect, de fapt. Un proiect care are la origini ideea fiicei mele, care la opt ani și jumătate, asta se întâmpla în 2009, vizitam un Science Center în Budapesta și cu entuziasm și cu bucurie, așa cum te-ai bucurat și tu pe aici, se oprește ea în mijlocul expoziției și îmi zice: <<Mami de ce nu faci și tu asta la București?>> Asta a fost sclipirea. După care, sigur că au fost ani de zile de muncă pentru a construi proiectul acestei idei. Având experiența unor ani de scrieri de proiecte nu mi-a fost chiar imposibil să fac asta”, a spus aceasta. 

Visele care se construiesc cu pași mici

Așa s-a apucat Gabriela să construiască Casa Experimentelor. Cu pași mici și speranțe mari. Lucrurile nu au funcționat încă de la început și a fost nevoie de multă muncă pentru a putea obține finanțare. Nopți pierdute, speranțe multe și perseverență, toate pentru îndeplinirea unui vis.

„Speranța au avut-o și cei de la FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), ei erau organismul elvețian de implementare, ei fiind cei care au susținut tehnic acest program. Noi am depus în 2012, în 2013, undeva prin primăvară-vară ne-au spus că suntem pe lista de rezervă, ca în iarnă să ne spună că nu se va suplimenta, dar că se lansează runda a II-a. În 2014 am revenit din nou cu proiectul și am zis <<dom’le îl facem gata, e beton! >> Și beton a fost! De la 1 iulie 2016 suntem pe picioarele noastre și ne auto-susținem din taxa de intrare și alte activități pe care le avem”, a mai povestit Gabriela. 

Gabriela și Generatorul Van de Graff – Sursă Foto: Facebook

Atunci când oferi ceva la schimb societății

Odată ce a avut proiectul gata, Gabriela și-a dorit ca tot mai mulți copii și adulți să îi calce pragul, indiferent dacă au sau nu posibilitate financiară. Așa a pus la punct un program prin care invită odată pe lună copiii din orfelinatele din București și pe cei din școlile din proximitatea orașului. Au venit prea puțini. Costurile sunt imense pentru școlile rurale și orfelinate, iar statul nu se implică în acest sens. A făcut demersuri, cereri peste cereri, la primărie, la minister. Toți știu de ea, însă, nimeni nu este dispus să ajute.

„Odată pe lună, noi invităm copii din centrele de plasament gratuit la noi. Lucrul pe care îl facem,deși statul nu se implică absolut deloc în ceea ce facem. Apropo de asta, partenerul nostru elvețian are 35% din buget finanțat de stat. Dar eu nu ma gândesc la 35%, măcar cu un 10% dacă ne-ar ajuta să acoperim din chiria pe care noi o plătim pentru acest spațiu, cei 10% s-ar putea duce spre dezvoltare. Noi în acest moment suntem pe supraviețuire. Asta înseamnă că suntem pe picioarele noastre, doar că nu ne permitem o dezvoltare într-un ritm alert”, ne-a menționat aceasta. 

Teorema lui Pitagora, în variantă aplicată

Voluntariat doar de dragul de a o face

Pe site-ul celor de la Casa Experimentelor există o secțiune specială pentru voluntari. Mă așteptam să îi găsesc prin sală, să îi întreb ce îi motivează să facă asta. Nu s-a întâmplat! Am găsit doar doi oameni: recepționera și un ghid, simpatic de altfel, dar nu face față. Am întrebat-o pe Gabriela unde sunt voluntarii iar ea mi-a răspuns dezamăgită: „ Avem multe contracte de voluntariat, însă, din păcate, atunci când avem și noi nevoie răspund doi trei dintre ei. Câteodată vin mai mulți, la evenimente mai mari, cum ar fi Noaptea Muzeelor. Noi mărim întotdeauna baza de voluntari. Chiar ne dorim să vină. Dacă ai văzut pe ușă avem anunț de angajare. Cred ca este de doi ani pe ușă. Noi nu reușim să angajăm un om care să fie statornic. Toți își dau seama pe parcurs că este destul de dificil să lucrezi cu copii și pleacă”.

Sursă Foto: Facebook Casa Experimentelor

 Experimente „Made in România”

Toate experimentele din sala expozițională sunt realizate în România. E semn bun, că se poate, că încă mai avem printre noi oameni pricepuți, că nu au plecat toți afară. Acest lucru i-a făcut curioși până și pe elvețieni, partenerii Gabrielei, care au venit neinvitați la conferința de inaugurare a proiectului, pentru a se lămurii și ei cum e să faci multe lucruri cu bani puțini.

Micii meșteșugari s-au arătat foarte interesați, ba chiar au îmbrățișat conceptul. Pentru că bugetul a fost extraordinar de mic pentru construcția acestora. Partenerul nostru elvețian ne-a zis: <<cu bugetul vostru, dacă faceți cinci sau șase exponate>>. Și când au auzit că trebuie să fac 100, mi-au zis: <<Good luck!>> Și îmi aduc aminte că atunci când am avut conferința de presă de inaugurare, noi n-am mai avut bani să îi invităm pe elvețieni aici, au venit de curioși. Și când au văzut totul pus la punct: <<Wow, Gabriela you did it!>>. Asta să îți vină de la un elvețian e tare!”, ne-a povestit râzând Gabriela. 

Experimente Made in România

Experiența „Camerei Întunecate”

O bobină Tesla, un generator Van de Graaff și un glob cu plasmă, toate într-o cameră întunecată care te fac să te simți fix ca într-un documentar despre viața lui Tesla. Când generatorul bobinei este deschis, începe un spectacol în adevăratul sens al cuvântului și nu scapi fără să ai fiori pe șira spinării.

Ghidul sălii, Bogdan, lucrează aici de ceva vreme și de multe ori nu face față singur. Este pasionat de fizică și în fiecare zi vine aici cu mai multă energie. Știe cam tot ce vrei să știi și este dispus să îți explice tot mecanismul de funcționare și logica fiecărui experiment din sală.

Cum este să simți fizica pe pielea ta

Prima mea experiență de acest gen și s-a dovedit a fi electrizantă, la propriu. Generatorul Van de Graff are capacitatea de a te încărca electrostatic, până ți se ridică părul în cap, iar tu pare să nu ai nicio problemă cu asta. Este unul dintre cele mai tari experimente ale expoziției, după bobina Tesla și cu siguranță ceva ce merită văzut și încercat, măcar odată în viață. Nu e de mirare că toți cei care ajung aici, de la mic la mare, sunt dornici să experimenteze fenomenul electricității statice.

Sursă Foto: Facebook Casa Experimentelor

Dacă v-am făcut măcar puțin curioși, dați o fugă până acolo să vă convingeți singuri că știința poate fi la fel de interesantă ca mersul la film. Dacă nu, las aici, ca „temă pentru acasă”, una dintre problemele de logică care mi-au atras atenția: lupul, capra și varza.

Un care voia să ducă la târg un lup, o capră şi o varză ajunge  în dreptul unui râu pe care trebuie să-l treacă peste o punte îngustă. Cum va proceda el, ştiind că:

  • lupul poate mânca capra și capra poate mânca varza; 
  • omul nu poate să-i treacă râul pe toți odată și nici câte doi;
  • numărul de traversări trebuie să fie minim? 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol