18 aprilie 2024, 14:48

REPORTAJ: Cititul, tratament împotriva ignoranței – „Put the belly on the book” și alte discuții, în cadrul eveminentului „Cărți pentru liceeni”

Ultima zi din această săptămână școlară a fost cu adevărat „altfel” pentru elevii liceului Dimitrie Bolentineanu din București. Toată lumea avea să asiste la un eveniment special pentru fiecare dintre ei, în care mai  multe vedete și sportivi de renume s-au adunat în jurul lor să le vorbească despre importanța cititului.

Odată ce am intrat în liceu, freamătul, emoțiile și zumzetul copiilor descriau atmosfera de început a evenimentului. Profesorii își așezau responsabil elevii pe scaune, iar de acum, cu toții numărau minutele până la începerea evenimentului mult aștepat.

Cu ocazia Anului Cărții, Asociația Curtea Veche a lansat vineri, 29 martie, programul „Cărți Cheie pentru liceeni”, prin care donează elevilor de liceu cărți esențiale pentru dezvoltarea gândirii critice.

Liceenii au primit astfel, peste o mie de cărți, iar ca bonus alături de organizatori au stat și o parte dintre autorii Curtea Veche Publishing, precum Ana Maria Brânză, Andreea Raicu, Răzvan Exarhu și de alți prieteni ai cărții – gimnasta Diana Bulimar, sportivul Ștefan Floroaica și vlogger-ul Virgil Ciulin.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

„Să ridice mâna sus cei care au citit azi măcar o pagină!”, acesta a fost îndemnul lansat de Irén Arsene Máté, președintele Asociației Curtea Veche, la începutul evenminetului. O provocare ce a luat prin surpridere întreaga sală, de la invitați la elevi, care pur și simplu au amuțit. Însă, din spatele sălii o singură elevă a avut curajul de a ridica mâna și de a mărturisi faptul că a citit câteva pagini în ziua respectivă. „Cu siguranță această fată merită aplauzele tuturor!”, a mai spus Irén Arsene Máté.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

Edițiadedimineață.ro a stat de vorbă atât cu o parte din invitați, cât și cu elevii liceului Dimitrie Bolentineanu din București, de la care am aflat multe povești drăguțe unele din copilărie, altele recente, povești despre cărți și cum le-au schimbat viața. Concluzia a fost aceea că oricât de mult sau de puțin am citi este important să o facem și că perseverența este cu adevărat cheia succesului în orice domeniu.

Răzvan Exarhu condamnă actualul sistem educațional pentru lipsa de interes a elevilor față de lectură. Acesta consideră ernoată și greșită abordarea de a de a impune pe lista de lectura niște cărți sau opere depășite de vreme și că este timpul pentru o reactualizare a informațiilor.

„Nu cred că se greșește. Cred că e o problemă de comunicare în România. Odată că educația e făcută cu biciul în mână și nu cred că magia pe care o conțin cărțile este transmisă neapărat în școală și de aici pleacă o mare problemă. Plus că sistemul de educație conține niște selecții de îndemnuri spre lectură care mie în mare parte mi se par totalmente depășite și neatrăgătoare în sine.

Nu ai să înțelegi niciodată de ce trebuie să studiezi „Puiul” de Alexandru Brătescu Voinești sau multe altele. Cred că lucrurile pur și simplu trebuie adaptate acestui moment și disperarea asta de a-i lăsa pe clasici intacți, mi se pare una contraproductivă. Sigur, e bine să știi ce s-a întâmplat în trecut, dar cred că nu poți să aplici integral așa cum se făcea acum 50 de ani, ceea ce s-a întâmplat acum 300 de ani la realitatea din teren.

Lumea este completamente schimbată și de asta trebuie o adaptare, un update care trebuie făcut potrivit nevoilor tinerilor. Școala trebuie să îi ajute pe oameni să se descurce în social, ar trebui să îi îndrume și să le cultive calitățile, nu să îi scotem pe toți matematicieni sau literați. În plus, odată ce descoperi canalul vocațional, ar trebui să îi dirijezi pe copii în direcția asta și poți și ca dascăl să simți că unul ar trebui să citească mai multă poezie, altul ar trebui să citească dezvoltare personală, unul ar trebui să fie trimis la computere direct pentru că acolo e locul lui și așa mai departe.

Asta nu înseamnă că discriminezi pe cineva sau că le neglijezi calitățile, e o formulă mult mai tehnică și eficientă de a-i ajute pe oameni să găsească un drum care să li se potrivească” , a mărturisit Răzvan Exarhu, jurnalist RockFM.

Atunci când vine vorba de a numi principala carte care a stat la baza dezvoltării sale personale, Răzvan Exarhu, nu se poate pronunța: Nu am nicio carte de temelie. Am fost suficient de norocos cât să am o bibliotecă suficient de apăsătoare încât să nu am încotro și cred că am avut și norocul sau nenorocul să mă nasc într-o lume în care nu prea aveai alte chestii la îndemână. La noi făcea parte din distracție așa cum computerul e la fel de accesibil cum erau cărțile pe vremea mea. Sigur că fiecare vârstă are cărțile ei, însă nu am o carte de temelie. Poate să îmi placă mai mult poezia într-un anumit sens. Îl iubesc pe Gelu Naum care era un tip care funcționa foarte bine și în restul vieții sale; adică literarii îi iubesc pe cei care nu sunt diferiți în viață, comparați fiind cu literatura pe care o scriu. Cred că asta conține un adevăr și e valabil pentru orice formă de scriitură,a mai adăugat Răzvan Exarhu, jurnalist RockFM.

În final, omul de radio a ținut să le lase un îndemn copiilor: „Citiți ca să nu ajungeți să traduceți la mișto în engleză un sfat „Put the belly, on the book” (Puneți burta pe carte)”, a conchis Răzvan Exarhu, jurnalist RockFM.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

Atunci când vine vorba de citit și de starea actuală a sistemului de învățământ, Andreea Raicu pune pe primul plan nevoia de a insufla copiilor plăcerea de a citi și nu de a o impune. Mai mult, aceasta este convinsă că o carte citită din plăcere este cu cu mult mai valoroasă și lasă amprente vizibile asupra personalității oamenlilor, decât o lectură obligatorie sau impusă de profesor în clasă.

Pe vremea mea nu era foartă multă tehnologie și nu îmi plăcea să citesc. Eu fac parte din categoria copiilor cărora nu le plăcea să citească și îmi pare foarte rău acum că nu am înțeles cât de important era să citesc și că sunt anumite cărți pe care le citești la o anumită vârstă. La mine a contat foarte mult faptul că eram obligată să citesc și eram obligată să citesc anumite cărți, iar ideea de a fi obligată mă făcea să nu vreau să citesc.

Mi-am dat seama că au fost cărți pe care le-am citit pe nerăsuflate cum ar fi „Pe aripile vântului”, care nu făcea parte din programa școlară. A fost o carte pe care am găsit-o în bibliotecă, am citit-o și m-a fascinat. În câteva zile am terminat-o, fiind două volume destul de mari.

Cred că oamenii sau copiii trebuie să fie învățați și invitați să citească și nu obligați să o facă. E cumva un antrenament pentru că atunci când îți pierzi antrenamentul de a citi, ți-l reiei foarte greu. E cumva ca la sport: dacă ești obișnuit să alergi și alergi câțiva kilometrii foarte buni, dacă nu mai alergi, rezistența ți-o recapeți foarte greu.

Cred că același lucru este și cu cititul pentru că eu am perioade când citesc mult și cu cât citesc mai mult vreau să citesc mai mult și perioade în care nu reușesc să îmi fac timp să citesc și îmi dau seama că îmi pierd obișnuința, așa că nu las să treacă o zi fără să citesc măcar cinci pagini, a povestit Andreea Raicu.

Întrebată care au fost cărțile sau cartea care a stat la baza dezvoltării sale personale Andreea Raicu a ținut să precizeze că aportul lecturii asupra personalității sale a fost unul imens. Prin lectură aceasta a reușit să se cunoască pe sine și să realizeze că se poate descurca în orice domeniu „A fost o perioadă când am citit multe cărti de dezvoltare personală și sunt câteva cărți care m-au ajutat să mă dezvolt ca om și astfel pot să fac lucruri bune în orice domeniu din viața mea. Una dintre cărți este scrisă de Eckhart Tolle – „Un pământ nou”, care mi-a plăcut extraordinar de tare și m-a invitat să mă uit în interiorul meu, să îmi pun întrebări despre mine, despre cine sunt eu, despre ce îmi place și despre alegerile pe care le fac și așa am putut să devin mai interesată să aflu cât mai multe în general. Cred că e important să citești și beletristică pentru că atunci când citești devii mai creativ, îți dezvolți foarte mult intelectul și vocabularul, având o capacitate mai mare de a înțelege lucrurile”, a menționat Andreea Raicu.

Și Andreea Raicu a avut de împrtășit un gând bun de încurajare pentru copii: „Pot să spun din propria experiență că mai târziu o să le pară rău că nu au citit. Știu că nu pot să se gândească la ce o să se întâmple mai târziu, dar în același timp, sfatul meu și invitația mea e să citească acele cărți care le fac plăcere, cu care rezonează și care le aduc bucurie”.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

Cu toate acestea, chiar dacă discursurile vedetelelor au făcut deliciul profesorilor și al celorlalți invitați, cele mai importante păreri au fost cele ale elevilor. Iată care au fost reacțiile generale ale acestora după termianrea evenimentului.

Mie mi-a plăcut deoarece atmosfera a fost ok și m-a motivat să citesc ceva mai mult decât citeam eu în general.

Foarte plăcută, chiar m-au îndemnat să citesc, mai ales unii dintre ei fiind sportivi ca și mine.

Atmosfera a fost foarte plăcută și mi s-a părut foarte educativă având în vedere că nu sunt oameni din incinta liceului, care au alte ocupații și totuși au plăcerea de a citi la fel ca și noi.

A fost o atmosferă extrem de primitoare și mi-a plăcut extrem de mult că cineva a venit să ne vorbească despre cărți.

Mi s-a părut o atmosferă super și chiar se poate observa că sunt roșie la față din cauza emoțiilor. Mi s-a părut că vedele au vorbit foarte frumos și chiar m-au impresionat cuvintele lor.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

Întrebați cât timp își dedică cititului pe zi, elevii din liceul Dimitrie Bolentineanu din București nu se feresc să răspundă sincer. Știu că nu fac acest lucru frecvent și mai știu de acum că cititul chiar îi poate aduce cu un pas mai aproape de succes și că într-o zi ar putea chiar ei să țină conferințe exact ca cea la care au participat.

Ieri am citit o oră la școală și seara cam jumătate de oră.

Oricât de mult pot și de fiecare dată când pot pentru că am un program foarte încărcat.

Cam o oră-două.

În ultimul timp nu prea am citit pentru că am avut de învățat, dar în majoritatea timpului citesc foarte mult.

FOTO_Asociatia Curtea Veche

Edițiadedimineață.ro a lansat la rândul său o provocare tinerilor prezenți la eveniment: „Dacă ar fi să îți convingi un coleg care nu prea e pasionat de citit, care ar fi primul lucru pe care i l-ai spune?”, iar răspunsurile lor au fost pe măsura așteptărilor noastre, semn că au înțeles tot ce le-au explicat vedetele și organizatorii Asociației Curtea Veche.

Încearcă să trăiești și prin ochii altuia. – Găbreanu Ana-Maria

Cititul îți schimbă viața, mentalitatea și chiar sufletul. –  Angheluș Miruna

Ar trebui să citești pentru că ajungi într-o altă lume și îți dă mult curaj să faci unele lucruri. –  Cazacu Andreea

FOTO_Asociatia Curtea Veche

În final, toată lumea a plecat mulțumită. Elevii cu brațele pline de cărți și mult mai determinați să citească pentru viitorul lor, iar organizatorii au plecat cu bună disoziție și cu gata pentru următorul eveniment. Proiectul „Cărți Cheie pentru liceeni” vine în continuarea celor 5 ani de activitate ai Asociației Curtea Veche, timp în care au fost donate 74.000 de volume pentru copii cu vârste între 7 și 14 ani în 250 de comunități din 34 de județe.

Asociația Curtea Veche a fost înființată în 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național de lectură „Cărțile copilăriei”. Ea își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol