20 mai 2024, 0:03

REPORTAJ Jocul la Loto 6/49, eternul vis de îmbogățire al românilor: până la urmă, aici se vând speranțe

Un reportaj realizat de Sabina Dumitru și Simona Costea

Bună dimineața, Loteria vă schimbă viața!” așa sunt întâmpinați oamenii de către consultanții din secțiile Loteriei Române. Cu un zâmbet pe buze și bună dispoziție, încă de la primele ore ale zilei, românii vin în centre pentru a-și încerca norocul, care poate schimba destine. Indiferent de categoria de vârstă din care fac parte fie că sunt tineri, bătrâni, bărbați sau femei toți cumpără bilete la Loto cu gândul că poate le surâde norocul și pun mâna pe marele premiu. Chiar dacă visează la case luxoase, o afacere de succes sau să beneficieze de servicii medicale, oamenii care intră în sucursalele Loteriei Române se gândesc chiar și pentru o secundă cum ar fi să câștige banii puși în joc.

Edițiadedimineață.ro a stat de vorbă cu câțiva dintre consilierii Loteriei, dar și cu oamenii care le calcă zilnic pragul, în speranța că se vor îmbogăți peste noapte. „Pentru că Loteria a oferit atâtea premii omul vine cu încredere și cu speranță. Unii spunând că este chiar singura sursă și șansă să iasă din impas. Cam 80% sunt clienți fideli, chiar de aici din cartier, dar sunt și persoane care vin, pun o singură dată și pleacă. Însă, oamenii care câștigă la anumite extrageri continuă să vină aici, doar pentru că aici au câștigat și doar aici vor să joace”, ne-a povestit un reprezentant al Loteriei.

O altă consilieră a Loteriei, a încercat să creioneze, o tipologie a persoanelor care aleg să joace excesiv, doar bazați pe ipoteza că vor câștiga în final un premiu consistent:

„ Păi sunt oameni care joacă așa – dacă pică, pică – și sunt și cei care se enervează că e o hoție și totuși joacă. La loto oamenii care au situație bună joacă bilete și de milioane. Și nu par afectați că nu au câștigat. Și continuă.Oamenii se enervau mereu când erau preturi duble (sărbători )”, ne-a mărturisit aceasta.

De menționat este și faptul că, românii își pun atât speranța în biletele, în care investesc o mică avere, cât și o parte din trăirile și sentimentele lor, iar din acest motiv s-au creat o sumedenie de superstiții și practici care mai de care mai hazlii, care dacă sunt respectate cu strictețe, cresc ipotetic șansle de a câștiga.

„Cu toții avem superstiții <<Dacă am câștigat aici, revin>>, ține foarte mult și de atmosfera de aici, pentru că dacă nu ești întâmpinat așa cum se cuvine este normal că nu îți mai dorești să te întorci. Chiar și în ceea ce privește alegerea numerelor, oamenii au dezvoltat și aici o mulțime de practici, care spun ei, ar influența sorții în favoarea lor, reprezentanta Loteriei Române ne mărturisește faptul că: „Unii vin și pun aparatul să le extragă numerele, alții își aleg din bol, iar ceilalți au numere pe care le joacă în mod constant. De exemplu, acum doi ani, am întâlnit un domn care a câștigat aproape zece milioane de euro, jucând timp de 23 de ani aceleași numere”.

Se pare că norocul nu vine niciodată singur, iar cei care sunt perseverenți și joacă în mod constant își măresc șansele: „ S-a câștigat o singură dată 150 milioane de lei vechi. Prin 2014 sau 2015. Un bărbat la vreo 55 – 60 de ani a câștigat de mai multe ori sume așa mai mărișoare”.

Sursă Foto: antena3.ro

Mai mult, doamna a cărei identitate a decis să rămână anonimă, ne-a mărturisit și faptul că lucrează în Loterie de mai bine de 20 de ani și că, în ciuda rutinei și a cotidianului, vine cu drag la serviciu: „În această meserie este important să zâmbești, să glumești cu cei care trec pragul Loteriei, pentru că aici nu este ca la alimentară: <<Dați-mi și mie bucata aia de brânză>>, aici este nevoie de comunicare și de bună dispoziție că până la urmă vinzi speranțe. Lucrez aici din 2004 și m-am bazat mereu pe această deviză<<Vreau să fac românii fericiți>>, chiar și cu un zâmbet din partea mea. Știți de ce? Pentru că aici vin și oameni care nu au o situație tocmai bună. Femei singure, văduve, vin aici și își mai spun și oful, iar de asta trebuie să fie o atmosferă deschisă, sociabilă. Aici ești ca într-o familie și dacă știi să îi respecți și după ce le știi slăbiciunile, continuă să vină”.

Loteria prin ochii oamenilor

Principalul motiv pentru care românii decid să joace la loto este acela că, poate într-o zi când vor câștiga, își vor putea depăși condiția și își vor schimba radical viața. Fie că vorbim doar de pură curiozitate sau de determinare, un lucru este cert, odată ce ai intrat în horă trebuie să joci. Asta este deviza multora, care nu s-au putut opri din a juca și au ajuns să facă acest lucru ani în șir.

„Joc de câțiva ani la Loto. Da, am câștigat, iar din această cauză am revenit. Acum am să pun două bilete la 6/49, unul pentru mine și unul pentru cumnatul meu din Franța care mi-a trimis numerele. Să vedem acum”, ne-a mărturisit un domn.

Mai mult decât atât, se pare că determinarea pe care o au oamenii atinge în timp și partea umană a acestora. De pildă, o altă doamnă a reușit să lege o relație frumoasă de prietenie cu o reprezentatntă a Loteriei: „Joc des la loto și din pricina doamnei de aici. Am devenit prietene și ne cunoaștem de mulți ani de zile. Am și câștigat, am și pierdut, dar continui să joci în speranța că până la urmă vei câștiga”, a mărturisit o doamnă.

Sursa Foto: Ediția de dimineață

Un domn care a stat de vorbă cu noi ne-am mărturisit că „ nu mă joc pentru că cel mai bun Loto este munca”.
Am stat de vorbă cu domnul Manolache care ne-a spus că joacă, dar foarte rar și dacă ar fi să câștige  În primul plan aș da ceva la săraci, la un cămin de bătrâni, drept dovadă că românii nu-și uită semenii.
Tânăra Flori care mergea să pună un bilet ne-a spus că  Joc ocazional, nu mă gândesc neapărat la premiu doar încerc”. Întrebată ce ar face cu premiul aceasta a răspuns că „ nu știu, probabil aș investi în mine, într-o afacere și probabil aș mai dona. Sigur! cu siguranță.        
Domnul Paul ne-a spus că joacă „Numai la salariu. Cum ce să fac cu banii? în primul rând mi-aș pune dantura. Joc de mult, am câștigat o dată 700 de lei, o dată 30 de lei”.
Au existat și persoane mai reticente precum un domn care ne-a spus că nu joacă deoarece este „Înșelătoria română și atuncea nu are sens să dau banii de pomană”.

Sursă Foto: Cancan.ro

 Doamna Verginica care tocmai ieșea dintr-o sucursală a Loteriei Române ne-a povestit că „Nu eu ( n.r referitor la joc ) cu regularitate fratele soțului, dar el fiind din provincie ne pune pe noi să jucăm în locul lui. O dată pe lună, de revelion. Noi doar executăm rugămintea lui că nu vrem să-l supăram.”  Ne-a mai povestit că aceasta este pasiunea lui și referitor la numerele alese El ne dictează numerele, noi avem grija să le scriem și pe urmă să nu uităm unde am pus hârtia că dacă îi schimbăm un număr ne-am ars”. 
 În final, importantă nu este doar suma câștigată, ci și experiențele frumoase pe care românii le capătă odată cu jocul. Fie se împrietenesc, fie se îmbogățesc sau doar speră. Însă, un lucru este cert, determinarea este o caracteristică de bază a românilor, care nu îi face decât să muncească mai mult, să spere mai mult și să nu renunțe la visurile lor. Loteria Română a schimbat până acum destine, a transformat radical vieți și a creat noi perspective. Cu toate acestea, pentru a putea câștiga ceva, trebuie mai întâi să joci, să ai încredere și poate într-o zi ne vom putea îndeplini și cele mai mărețe visuri.
 
Să aveți noroc! 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol