19 aprilie 2024, 1:53

REPORTAJ Povestea de succes a două românce care au dus ia la rang de artă: „Am văzut bogăția pe care o are costumul tradițional”

Un material realizat de Sabina Dragomir și Simona Costea

Se spune că moda este şi ea o artă, la fel ca pictura, muzica și literatura, deoarece îmbină tradiţia cu inovaţia, ceea ce am moştenit de la înaintaşi cu ceea ce modelăm în contemporan. Într-un mic atelier cochet și cu mult bun gust, situat pe strada Popa Soare din Capitală, își desfășoară activitatea Iulia si Emilia. Sunt prietene de pe vremea liceului, de 14 ani mai exact, și împreună au dat viață brandului „IE Clothing”.

„Brandul se numeste „IE Clothing” și a luat naștere acum câțiva ani odată cu terminarea proiectului de studii masterale la Universitatea de Arte din București. Noi suntem două fete, două prietene. Ne știm de 14 ani, încă din liceu. Am făcut liceul împreună și proiectul a pornit de la dorința de a duce mai departe tradițiile românești într-o altă viziune. De altfel, numele noastre, Iulia și Emilia, s-au potrivit cu numele brandului.”, ne-a mărturisit Emilia.

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Joviale și pasionate de portul românesc încă din copilarie, Iulia Ghenea si Emilia Tudoran creează ii supradimensionale, atipice, adevarate opere de artă am putea spune. În micul lor boutique, atmosfera este caldă și plăcută. La intrare ne-a întâmpinat un manechin vișiniu care parcă ne ura „Bun venit!”.

Sursa Arhiva Editia de dimineata

În micul hol se află o mașină de cusut pe care fetele au primit-o cadou de la o doamnă și care ne inspiră aerul boem al vremurilor de altă dată.

Sursa Arhiva Editia de dimineata

De asemenea, showroom-ul este atent decorat cu motive tradiționale, care mai de care mai interesante și pline de povești. Aici am întâlnit un voal de mireasă care avea în creștet o căciulă de astrahan boierească ce a aparținut bunicului Emiliei și pe care aceasta a reușit să o aducă în atenția clientelor. Tot aici am regăsit și ceasul Iuliei care se integrează perfect în decorul modest al încăperii.

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Clientele se bucură de diversitatea elementelor portului tradițional de la regiune la regiune, accentul fiind pus pe zona Maramureșului, care este un adevarat izvor de simboluri.

„Am încercat să preluăm croiul din costumele noastre tradiționale, numai că le-am supradimensionat un pic și am încercat să le aducem în cotidian. Am studiat foarte mult tradițiile din diverse zone. Cea mai îndrăgită de noi este zona Maramureșului. Noi suntem oltence și chiar dacă încercăm să luăm și din zona noastră, costumele din celelalte zone precum cea a Maramureșului, Oașului și a Vrancei sunt mult mai încărcate, mult mai opulente, mai ales costumul de mireasă care este o adevărată poveste.”

Am vrut să aflăm dacă miresele din zilele noastre vin cu dorința de a avea în ziua cea mare o rochie atipică, una care să conțină elemente din straiele populare românești: „Da, produsele noastre sunt foarte îndrăgite de mirese. Își fac foarte multe pentru cununia religioasă sau pentru cea civilă, produse standard cum le prezentăm noi sau le putem face și personalizate în funcție de gusturile lor, de siluetă – le putem adapta și duce în direcția asta.”

Întrebate despre materialele folosite sau tipul de cusătură îndrăgit pentru crearea ținutelor unice, fetele ne-au prezentat elementele de rezistență – mărgelele, perlele și ștrasurile.

Sursa Arhiva Editia de dimineata

„Noi încercăm să coasem foarte mult manual, însă de data aceasta mărgele și aplicații. La un produs de al nostru se lucrează destul de mult pentru că Iulia, colega mea, pune cu măiestrie și atenție fiecare perlă asociată cu ștrasuri și mărgele, totul fiind manual, dar nu pe ideea de cusut cu ață decorativă.”

Știind toate detaliile acestea despre costumațiile create, inevitabil oricine se poate întreba dacă nu cumva trebuie să ai o anumită înălțime sau siluetă. Așa că fetele ne au lămurit și în această privință. Să înțelegem că ea se poate adapta? „Bineînțeles! Noi lucrăm foarte mult cu produse la comandă, nu cu stoc de produse și costumele pot fi adaptate pentru orice siluetă: înaltă, scundă, puțin mai plinuță sau silfidă. Bineînțeles că volumul mânecilor nu poate fi același la o fată de 1,75 m și la una de 1,60 m. Automat volumul trebuie să fie mai diminuat, dar sunt foarte multe cliente îndrăznețe care poartă volumul acesta extravagant.”

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Despre munca despusă în atelier știm că ea nu a rămas doar acolo, a ieșit fabulos pe ușa, apoi a ajuns pe șcene mai mari sau mai mici din țară și până dincolo de granițe. Peretele din camera de lucru era și acum împânzit de imagini și desene pentru următoarea colecție, dar oare fetele fac astfel de lansări cu regularitate? „De fiecare dată când avem o colecție nouă o lansăm. Până acum au fost lansate la diverse festivaluri de modă din țară. Colecțiile au depășit și granițele țării. Am fost invitate la Ambasada României din Geneva și din Ankara, în ani consecutivi și au fost prezentate și acolo și au avut un adevărat succes.”

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Amintim de controversa de pe internet legată de cojocul realizat de casa de modă Dior comparat mai apoi cu cel de Bihor și le spunem fetelor cât de mult le respectăm munca. Oare noi ca români ne mai apreciem tradițiile și portul? Reușim să scoatem în evidență acest lucru?

„Marele scandal din modă! Trebuie să scoatem în evidență tradițiile noastre pentru că sunt extraordinare. După cum vedeți și alți designeri, la nivel internațional, folosesc tradițiile noastre și din păcate foarte mulți și le asumă ca fiind ale lor, dar de fapt este munca femeilor românce din mediul rural. Noi încercăm să ducem mai departe și să dezvoltăm această latură pentru că este incredibil de frumoasă și ar fi păcat să nu ne-o însușim în calitate de români.” Și dacă prețul celor de la cunoscuta casă de modă este unul enorm, cu singuranță ne întrebăm cum variază prețurile la un brand românesc. „Prețurile sunt în funcție de complexitatea produsului, în funcție de manopera care este dedicată produsului și pornesc de la 150 de euro și pot să ajungă până la 500-700 de euro.”

Despre acești bani putem spune că sunt bine justificați având în vedere că este un proces ce durează. „Foarte multe ore. Niciodată nu poate fi terminată o ie de a noastră într-o singură zi. Ea mai întâi se execută în mașină, după care este luată la cusut de mână, la aplicat mărgele și pasmanterii.” Oare tot acest proces este făcut de la început și până la final în această încăpere? „Da! Noi ne ocupăm de partea artistică, de crearea schițelor, apoi de realizarea tiparului, urmând partea de croit. Se execută la mașină, iar ulterior atașăm aplicațiile. Se face totul aici.”

Sursa Arhiva Editia de dimineata

Întrebate despre cea mai mare provocare pe care au întâmpinat-o de-a lungul timpului, fetele nu s-au gândit la muncă, ci la emoțiile trăite, dar oare când?

„Cred că la primul concurs la care am participat cu colecția. Eram foarte timide pe vremea aceea și nu voiam să ne facem așa văzute și aceea a reprezentat cea mai mare provocare pentru că în timpul Festivalului de Modă de la Sibiu, „Be creative”, prezentatorul a anunțat câștigătorii și nu ne-a venit pur și simplu să credem că noi eram. A strigat de două ori pentru că noi nu ne ridicam să ne ducem.”

Iulia și Emilia ne-au spus câte ceva și despre modul în care își găsesc inspirația, iar aceasta vine de acasă. „Amândouă suntem din zona Olteniei, unde am crescut cu costumul tradițional. Am văzut la femei cum îl făceau și aici mă refer și la țesutul la război, la covoare și așa mai departe. Am crescut cu asta și am putea spune că dorința ne-a venit când am văzut bogăția pe care o are costumul tradițional și diversitatea de la regiune la regiune. Sunt atât de diferite și foarte frumoase.”

Din zona Vrancei am descoperit ia cu mâneca răsucită, ia bătrânească, care avea în partea de jos mâneca dintr-o bucată foarte lungă, un triunghi foarte exagerat, bordat cu negru pe margine și se înfășura pur și simplu pe mâna femeii, devenind mai scurtă.”

Sursa Arhiva Editia de dimineata

După ce am descoperit și admirat toate aceste opere de artă și am aflat că fetele au îmbracat chiar personalități de mare popularitate ne-am întrebat unde poate fi îmbrăcată acestă ținută, iar răspunsul nu a contenit să apară. „Avem foarte multe modele care sunt foarte avangardiste, dar în același timp destul de „cuminți” pentru a fi purtate la birou și volumul mânecilor nu este atât de supradimensionat, însă are alte accente interesante din portul autentic. Poate fi putată atât la birou, la cocktail, la evenimente speciale, la nuntă, oriunde. Trebuie doar să fii îndrăzneață și să o porți cu încredere.”

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol