19 aprilie 2024, 15:19

Republica Moldova modifică abrevierea internaţională a Aeroportului din Chişinău, din „KIV”, în „RMO”

Republica Moldova va schimba abrevierea internaţională de trei litere pentru Aeroportul din Chişinău, a anunţat un ministru din guvern – un nou pas pentru a se distanţa de moştenirea sovietică şi dependenţa de limba rusă, transmite Reuters.

Ministrul pentru infrastructură şi dezvoltare teritorială, Andrei Spînu, a declarat că începând de la data de 18 ianuarie aeroportul din Chişinău va folosi abrevierea RMO – de la Republica Moldova – în locul acronimului din epoca sovietică – KIV.

Vechea abreviere era folosită ca aproximare a denumirii Kişiniov – cum este cunoscută capitala în limba rusă – înlocuit de Chişinău – denumirea în limba română – în epoca postsovietică.

„Modificarea abrevierii este o procedură destul de îndelungată şi durează de aproape un an”, a declarat Spînu pentru PRO TV Chişinău. „Principalul obiectiv este de a elimina numele rusesc KIV şi de a scăpa de moşternirea a ceea ce a însemnat Kişiniov”.

Româna este singura limbă de stat în ţara situată între Ucraina şi România, stat membru UE, însă şi limba rusă este încă folosită la scară largă. Spînu a declarat că tentativele de găsire a altor abrevieri care să reflecte numele postsovietic al capitalei au fost dificile, întrucât acestea erau deja în uz pe internet.

„Cred că ne vom obişnui rapid cu noua abreviere ce semnifică numele ţării noastre”, a declarat ministrul pentru PRO TV. Preşedinta proeuropeană a ţării, Maia Sandu, a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a subliniat că Rusia este principala ameninţare pentru securitatea ţării sale.

În decursul lunii decembrie, Uniunea Europeană a convenit cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova. Moscova i-a acuzat pe Sandu şi pe alţi oficiali de acţiuni „rusofobe”.

Sursa foto: Chisinau International Airport


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol