7 decembrie 2023, 14:51

Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației, inclusă în registrul UNESCO cu protecție sporită

UNESCO a adăugat 20 de obiecte de patrimoniu cultural din Ucraina la Lista internațională a valorilor culturale sub protecție sporită.

Printre acestea se numără Reședința mitropoliților Bucovinei și Dalmației, în prezent corpul central al Universității Naționale „Iurii Fedkovici” din Cernăuți, relatează Radio Cluj.

Decizia de a include cele 20 de obiecte în registrul special UNESCO a fost luată în cadrul celei de-a treia reuniuni extraordinare a Comitetului celei de-a Doua Convenții de la Haga privind protejarea bunurilor culturale în caz de conflict armat, care a avut loc la data de 7 septembrie, transmite Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei.

La reuniune au participat viceministrul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Anastasia Bondar, și șefa secției de monitorizare a situației în teritoriile temporar ocupate a Ministerului Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, Lina Doroșenko.

Cererea pentru includerea a 20 de obiecte în Lista Internațională a Valorilor Culturale sub Protecție Sporită a fost inițiată de partea ucraineană: Ministerul Culturii și Politicii Informaționale al Ucrainei, cu sprijinul Reprezentanței Permanente a Ucrainei la UNESCO și a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Deja de peste 500 de zile, poporul ucrainean continuă să arate rezistență și determinare în lupta împotriva agresorului. Nu considerăm războiul ca pe ceva obișnuit. Nu acceptăm ocupația teritoriilor noastre sau distrugerea patrimoniului nostru cultural. Așadar, să sperăm că această reuniune va fi încă un pas în misiunea noastră comună de a proteja și restaura obiectele de patrimoniu cultural, a declarat Anastasia Bondar în timpul discursului.

În cadrul reuniunii, Comitetul UNESCO a susținut inițiativa Ucrainei și a adoptat decizia de a include aceste obiecte sub protecție sporită. (https://bucpress.eu)

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol