26 mai 2024, 2:13

Restaurantul La Maison Florus se deschide într-o casă de poveste din Focșani

Una dintre cele mai vechi case negustorești din Focșani, mărturie a orașului cosmopolit din a doua jumătate a secolului XIX, cu mare deschidere către nou, a îmbrăcat haine de sărbătoare și a primit o nouă misiune pentru comunitate:

La Maison Florus – restaurant, cafenea, spațiu pentru evenimente culturale

A fost nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca bătrâna casă să fie pregătită pentru a-și primi oaspeții într-un decor care ne poartă în timp, în perioada Belle Époque, cu servicii gastronomice la standardele secolului XXI.

Inaugurarea restaurantului La Maison Florus a avut loc săptămâna trecută.

La Maison Florus dispune de o capacitate de 57 de locuri la mese, în cele patru saloane, și oferă bucătărie internațională, cu specific francez, care poartă oaspeții într-o călătorie gastronomică.

“În beciul nostru se odihnesc și așteaptă să fie deschise vinuri dintr-o gamă rafinată, alese cu grijă din podgorii renumite din Franța, Spania, Italia. Cramele și gamele românești, incluzând aici podgoriile vrâncene, sunt generos reprezentate. Personalul, format din bucătari și ospătari destoinici, este dedicat oferirii unei experiențe excelente clienților. La Maison Florus nu se vrea doar un restaurant bun, cu prețuri moderate, ci un loc al întâlnirilor și al descoperirilor culturale. Ne dorim ca în casa noastră să vă bucurați de creațiile artiștilor locali, totul într-o atmosferă primitoare și plină de viață”, anunță inițiatorii proiectului .

Pentru că La Maison Florus nu este doar un loc unde să mâncați bine, ci un spațiu creat pentru a vă bucura de viață prin gusturi, arome, culori și mai ales prin întâlniri cu oameni dragi. Am gândit o bucătărie cât mai aproape de natural, cu gust autentic. Bucătarii noștri au fost aleși ca să aducă aromă în farfurie, să ofere o experiență culinară. Nu mai este nevoie să pleci departe să mănânci ceva bun, vii la noi și mănânci ca în Italia, Franța, Spania, la prețuri corecte. La Maison Florus nu este doar un restaurant, ci și o cafenea de artă unde omul poate sa stea stea în liniște și să vorbească în pace despre lucrurile importante sufletelului. Vom expune și artiști și vom da ocazia tinerelor talente să fie cunoscute, să se poată consacra și chiar să-și vândă creațiile. Am adunat de prin lume nestemate de la alte culturi și acum vrem să le împărțim cu focșănenii. Este modul nostru de a ne arăta iubire față de oraș, față de oameni. Comunitatea trebuie să reînvie prin puterea exemplului”, spun Mariana și Daniel, inițiatorii proiectului La Maison Florus.

O casă cu istorie

Situată pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 3, La Maison Florus este construită în stil neobaroc francez, consacrat de Baronul Haussmann, autorul marii „reconstrucții” a Parisului din timpul împăratului Napoleon al III-lea. Casa duce mai departe povestea primului sediu al băncii naționale a orașului Focșani, clădirea fiind ridicată chiar pe gârla Milcovelului de către negustorul evreu David Alpern, care a vândut-o ulterior către Banca Națională a României.

Sub titulatura de bancă a traversat un secol de istorie, până în primii ani de după era comunistă, care a lăsat clădirea într-o stare deplorabilă. Imobilul păstrează la subsol seiful de tip buncăr unde se țineau în siguranță banii într-o perioadă în care jafurile erau ceva obișnuit într-un oraș negustoresc prosper. De circa zece ani au avut nevoie proprietarii pentru a pune în operă visul lor de a realiza la Focșani o casă șic, tipică perioadei Belle Époque. Împreună au gândit și pus în operă fiecare detaliu, de la decorațiunile ferestrelor până la scările elegante și candelabrele din cristal care înnobilează interioarele. Au salvat tot ce s-a putut din construcția originală și au adus un aer contemporan prin dotările de ultimă generație. Interesant este că David Alpern, primul proprietar de la 1881, și-a imaginat această casă ca restaurant, având prevăzut „un salon pentru cazin [cafenea, club], trei odăi pentru cârciumă și beci dedesubt”, după cum se arată într-un anunț publicat într-un ziar din epocă. Acesta promova casa cu sala mare spre strada Cotul Bumbacului, așa cum se numea atunci. Iată un exemplu că visurile se pot îndeplini și peste generații, după aproape 150 de ani, cu condiția să existe oameni vizionari și iubitori de frumos.

Casa Florus are forma unei cruci romane, un fel de l’etoile chevalier, și stă pe un beci în forma literei H, pe trei nivele, ceea ce a mărit semnificativ costurile de construcție. Zidurile fundației ajung până la patru metri grosime, fapt care oferă atât soliditate casei, cât și o bază pe care să poată fi materializate inovațiile.

Inspirată de numele poetului roman Florus, din timpul domniei împăratului Hadrian, Casa Florus este pregătită acum să-și deschidă saloanele pentru a găzdui mese bogate, petreceri, evenimente de afaceri, seri culturale ori întâlniri comunitare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol