20 aprilie 2024, 8:14

Rețeta celor mai pufoși și delicioși papanași

Cu o formă rotundă, de inel, papanaşii au în compoziţie griş şi brânză de vaci, spre deosebire de gogoşile clasice. Papanaşii fierţi îşi au originile în Imperiul Austro-Ungar, dar varianta lor prăjită a luat naștere pe teritoriul românesc, în Moldova. Variante românească se servește cu smântână şi felurite tipuri de dulceaţă.

Cu toate acestea, la baza papanașilor stă o legendă veche potrivit căreia un căpitan de vas, care încerca să cârmuiască în timp ce mânca o gogoaşă, a fost luat prin surpindere de valurile puternice, și a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe. Astfel a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic, conform gustos.ro.

În prezent, papanașii reprezintă un desert ușor de preparat, extrem de gustos și apreciat chiar și de cei mai mofturoși gurmanzi. Iată rețeta tradițională de papanași prăjiți!

Ingrediente necesare:

500 grame brânză grasă de vaci
100 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă rasă de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie rasă
1 vârf de cuţit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
300 grame smântână
200 grame dulceaţă 100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Se amestecă brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie. Se adaugă cele 200 de grame de făină şi coajă de lămâie și se amestecă în continuare. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, mai adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

Se pune uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făina. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, papanașii se rumenesc pe ambele părți, aproximativ 5-6 minute. Acest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să se facă și în interior.

Papanaşii se servesc cu smântână şi cu dulceaţă, dar şi cu zahăr pudră.

Ediția de dimineață vă urează poftă bună!

FOTO cover www.vizitaticarpatiidecurbura.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol