27 ianuarie 2021, 3:33

Rețeta saramurii de pește din Delta Dunării, reprezentantivă în lume. Secretele preparatului apreciat de UNESCO

Un preparat culinar românesc a stârnit curiozitatea și admirația criticilor culinari. Este vorba despre o rețetă străveche de preparare a Saramurii de pește din Delta Dunării, care a fost desemnată de către UNESCO să reprezinte unul dintre cele mai delicioase preparate cu specific tradițional din ariile protejate/rezervații lumii.

“Este cunoscut faptul că Delta Dunării a fost inclusă în anul 1990 de UNESCO în circuitul rezervaţiilor mondiale ale biosferei, în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” – MAB UNESCO. De asemenea a fost inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural şi Natural UNESCO. Dar Delta își descoperă comorile în măsura în care oamenii, turiștii au răbdare și dorința de a le savura. Anul acesta am avut plăcuta surpriză să aflăm că UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman iar noi, Comisia pentru relația cu UNESCO din cadrul Parlamentul României am făcut toate diligențele necesare pentru ca preparatul să fie realizat în integralitate cu ingrediente naturale. Vă asigur că a fost un succes extraordinar !” a declarat deputatul Lucian Simion, potrivit dobrogeanews.ro.

Rețeta de preparare a saramurii de pește

Ingrediente recomandate: 2 ardei iuți, 500 g sare grunjoasã, 50 g oțet, 1 litru de apã, verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar) după gust, 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)

Mod de preparare: Se pune apa la fiert. Pe plita încinsã moderat sau pe o tablã asezatã pe jar, se asterne un strat de sare. Se curãțã peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spalã în apã rece. Dupã ce sarea s-a înfierbântat bine, se așazã peștele pe tablã; la fiecare trei minute se întoarce, în total de douã-trei ori, pânã se închide maroniu la culoare; focul mic face saramura bunã. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavã curată, se presarã cu verdeațã și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (sau lãmâie), se toarnã apa clocotitã pânã la grosimea peștelui. Se consumă după ce a fost îndepărtată pielea cu solzi.

FOTO cover bucatareselevesele.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.