20 aprilie 2024, 14:46

Rețeta tradițională de socată, apreciată de turiștii străini

Delicate și parfumate, florile de soc sunt ingredientul principal al socatei, una dintre cele mai eficiente băuturi ale sezonului estival, care favorizează eliminarea toxinelor din țesuturi și are efect tonic asupra întregului organism.

Pentru ca rețeta de socată să aibă un gust autentic, florile trebuie culese în zilele însorite și uscate în strat subțire, fiind cât mai răsfirate cu putință. Socată se poate prepară în casă, foarte simplu și ușor, având, în același timp, și certitudinea că bei ceva natural, fără conservanți și coloranți sintetici.

Mai mult, florile de soc uscate în prealabil au scop terapeutic și pot fi folosite ca pulbere, tinctură sau se pot consuma sub formă de ceai de soc, un remediu naturist cu aceleași proprietăți terapeutice ca și socata.

Sursa Avantaje.ro

Rețeta de preparare a socatei

Ingrediente recomandate: 4 litri de apă, 1 kg zahăr, 30 g sare de lămâie, 4 flori mari de soc.

Mod de preparare: Se pun la fiert apa şi zahărul. După ce zahărul s-a dizolvat, se adaugă sarea de lămâie, se mai lasă câteva minute să clocotească la foc mic, apoi se trage de pe foc. Se spală florile de soc şi se pun şi ele în oală. Se amestecă totul şi se lasă vasul într-un loc cald, 24 de ore pentru a fermenta. Se strecoară socata, se toarnă în sticle şi se păstrează la rece 2-3 săptămâni. Socata este gata când compoziția devine gălbuie și mirosul este puternic, potrivit unica.ro.

Rețeta tradițională de socată a fost preluată de restaurantele din marile orașe, fiind extrem de apreciată de străinii care vizitează România. Cu toate acestea, socata este o băutură sezonieră pentru că este necesar ca florile de soc să fie cât mai parfumate și să fie culese la sfârșitul lui mai și începutul lui iunie.

FOTO cover kudika.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol