22 ianuarie 2022, 4:35

Rețeta zilei. Braga, cea mai vândută băutură răcoritoare de pe vremea bunicilor

Inventată de turcii nomazi, braga a fost denumită „băutura sultanilor”. Pe vremea bunicilor noştri, aproape în fiecare oraş al României era câte un chioşc unde se vindea braga la pahar.

Într-adevăr prețul unei astfel de băuturi era foarte mic și de aici şi vorba „ieftin ca braga”. Îşi permitea oricine să se răcorească cu un pahar din această băutură, care în timp a fost înlocuită de alte produse.

Află cum poți prepara cea mai gustoasă bragă, conform timpul.md!

Ingrediente necesare: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantități egale, 2 kg mălai, apă.

Mod de preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puțină apă. Vasul se acoperă cu un prosop și se ține la loc călduț pentru a grăbi încolțirea. Se scurge bine apa, iar semințele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin mașina de tocat carne, mașina de nuci sau râșnița de cafea.

Se obține o pulbere denumită malț. Această pulbere se amestecă bine cu mălaiul și se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în așa fel încât să se obțină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc mare, până se rumenesc, apoi se scot și se lasă să se răcească.

Se rup bucățele mici și se așază într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleași turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă mai puțină apă (4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguțe, ca să nu se înfunde ieșirea.

În prezent, în puţine oraşe ale ţării se mai găseşte bragă: în Constanţa, Galaţi, Brăila, oraşe în care turcii au lăsat mai mult amprenta şi o parte din obiceiurile gastronomice.

FOTO cover dan-blog.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. Ch

    14 august

    Unde mai exact in Constanta? Stiam ca se gasea in Satul de vacanta din Mamaia, dar nu mai exista.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.