1 octombrie 2022, 17:40

Retur “no matter what”?. Norvegia dă înapoi mai multe elicoptere NH90

Norvegia nu este mulțumită de calitatea unui lot de elicoptere militare primit de la Airbus și a anunțat că le returnează, solicitând și returnarea banilor.

Este vorba de un lot de elicoptere militare NH90 pe care le-a comandat de la consorţiul NHIndustries (Airbus). Acestea sunt în opinia autorităților de la Oslo fie nefiabile, fie au fost livrate cu întârziere, au declarat ministrul Apărării şi şeful armatei.

Oslo a declarat că va solicita, de asemenea, rambursarea a 5 miliarde de coroane (523 de milioane de dolari) plus dobânzi şi alte costuri de la NHIndustries.

”Indiferent câte ore lucrează tehnicienii noştri şi câte piese comandăm, nu vom face niciodată ca NH90 să fie capabil să îndeplinească cerinţele forţelor armate norvegiene”, a declarat ministrul Apărării, Bjoern Arild Gram, într-o conferinţă de presă.

Istoria unei comenzi controversate

Norvegia a comandat 14 elicoptere pentru paza de coastă și pentru misiuni de luptă antisubmarin în 2001, au declarat Forțele Armate norvegiene. Inițial, acestea urmau să fie livrate până la sfârșitul anului 2008, dar numai opt au fost livrate gata de operare.

„În prezent, flota trebuie să asigure 3.900 de ore de zbor anual, dar în ultimii ani a avut o medie de doar aproximativ 700 de ore”, au precizat Forțele Armate.

Într-o declarație, NHIndustries s-a declarat „extrem de dezamăgită de decizia luată de Ministerul norvegian al Apărării și respinge acuzațiile aduse la adresa NH90, precum și la adresa companiei”.

Aceasta a adăugat că nu i s-a oferit posibilitatea de a discuta ultimele sale propuneri și că consideră că rezilierea contractului de către Norvegia este „lipsită de temei legal”.

Ministerul norvegian al Apărării a declarat că va începe în scurt timp procesul de identificare a unui elicopter maritim alternativ, scrie DefenseNews.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol