23 aprilie 2024, 21:40

Un bărbat se reunește cu mama sa după 60 de ani, datorită unui test ADN

În 13 iulie, la Hong Kong, Joel John Roberts, în vârstă de 60 de ani, se reîntâlnea cu mama sa biologică (acum în vârstă de 80 de ani), care-l abandonase când el avea două săptămâni. Bărbatul fusese în carantină într-un hotel 14 zile, timp în care mama lui i-a lăsat la ușă mâncare zilnic, pentru a compensa timpul când nu l-a putut hrăni.

Pentru că bărbatul a locuit în SUA, mama lui a crezut că o să-i placă McDonald’s, așa că i-a adus inclusiv un meniu. De asemenea, l-a întrebat dacă dorește să gătească orez cu unt, la fel cum a făcut-o mama sa adoptivă, Jean, pentru el, când era un băiețel ce creștea în Long Beach, California.

Era în 1961 când mama lui Robert, pe atunci în vârstă de 20 de ani și necăsătorită, a renunțat la el, doarece atunci era un stigmat să fii însărcinată și necăsătorită. A fost dat în îngrijirea temporară a unui cuplu care locuia în districtul Kowloon din Mong Kok. Dar când mama sa nu s-a întors să-l ia înapoi, a fost mutat la Fanling Babies Home, un orfelinat din Noile Teritorii. Când avea doi ani și jumătate, familia Roberts l-a adoptat. El este unul dintre mulți copii născuți în Hong Kong în anii 1950 și ’60, care au fost adoptați de familiile occidentale și luați în țări precum Marea Britanie, Canada și SUA.

Destine regăsite

A plecat în California pentru o nouă viață alături de părinții săi adoptivi și de cei patru frați. Tatăl său, care a murit, a fost un profesor de fizică fluent în limba chineză, care s-a născut în Changsha, capitala provinciei Hunan din centrul Chinei.

După facultate, în vârstă de 21 de ani, Roberts s-a întors la Hong Kong pentru a preda limba engleză într-o tabără de refugiați vietnamezi. În 2016, după ce a citit un articol în South China Morning Post despre adoptații din Hong Kong care se întorc în oraș pentru a-și găsi rudele, Roberts a decis să afle mai multe despre identitatea sa.

În același an, s-a întors la Hong Kong, dar în loc de dezvăluirea completă din partea Departamentului de asistență socială despre părinții săi, a primit sute de pagini cu cantități mari de informații cenzurate, din cauza protejării datelor cu caracter personal. Povestea lui a fost relatată în South China Morning Post și a primit detalii de la cititori. Numele original al lui Roberts era Frank Brown, sau Pak Fat-lan în chineză, sugerând că era eurasiatic, iar numele i-a fost dat de un tată occidental. Roberts s-a îndoit de acest lucru, așa că a trimis o probă de ADN către 23andMe, un serviciu de testare genetică din California. Testul i-a dat dreptate: era 97% chinez.

În ianuarie 2020, o femeie din Hong Kong l-a contactat prin intermediul site-ului și i-a spus că ea crede că mama lui este în familia ei. S-a dovedit a fi adevărat.

Foto: Edmond So (South China Morning Post)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol