1 martie 2024, 15:58

Reușită medicală românească: pacient salvat dupa 22 de operații și 80 de transfuzii

Deznodământ spectaculos pentru Tudor Oravicean, un tânăr de 37 de ani din județul Bihor care, la începutul acestui an, a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Județean din Cluj, de la o banală amigdalită bacteriană.

Din cauza infecției, mai multe organe îi cedaseră pe rând, a stat opt săptămâni la Terapie Intensivă, a avut nevoie de 22 de operații, de 80 de transfuzii și 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge, dar până la urmă a fost vindecat și externat. Medicul său curant este tot orădean.

„În cazul lui Tudor, un pacient din Oradea în vârstă de 37 de ani, o simplă amigdalită bacteriană a condus la o insuficiență multiorgan (renală, circulatorie și hepatică).

Bolnavul a dezvoltat o infecție gravă la un picior, ajungând în șoc hemoragic și septic. În această stare a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, în data de 10 ianuarie, de unde a fost transferat pe Secția de Terapie Intensivă pentru următoarele 8 săptămâni.

A fost momentul în care echipele medicale multidisciplinare au intervenit pentru reabilitarea funcțiilor bolnavului și gestionarea în echipă a cazului complex”, scrie Bihoreanul.

Abordarea multidisciplinară a cazului a adus împreună medici de chirurgie generală și plastică, medici de anestezie și terapie intensivă, de boli infecțioase, nefrologi, cardiologi și kinetoterapeuți.

„În intervalul de timp care a trecut de la internare, Tudor a suferit un număr de 22 intervenții chirurgicale, a trecut prin 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și au fost folosite 58 de unități de sânge pentru transfuzii, 31 de unități de plasmă și piele artificială”, a mai precizat spitalul.

În total, cheltuielile de spitalizare s-au ridicat la 531.840 lei, deci peste 100.000 de euro.

„Efortul celor implicați în gestionarea cazului a primit cea mai bună răsplată astăzi, 31 martie, odată cu externarea lui Tudor, vindecat complet”, a mai anunțat conducerea spitalului.

De la o „simplă” răceală

„A fost o răceală. Bănuim că prin gât am luat acest streptococ, s-a localizat aici jos la picior, și nu mi-am dat seama. Am dus pe picioare aproximativ o săptămână infecția până când, în seara de 10 ianuarie, mi s-a umflat foarte tare piciorul, s-a înnegrit, am venit la Urgențe și de acolo, pentru aproape 2 luni, nu am mai știut ce s-a întâmplat cu mine”, a povestit bihoreanul, într-un reportaj pentru TVR Cluj.

Tudor a mulțumit lui Dumnezeu, care i-a dat „o echipă de îngeri salvatori, oameni cu adevărat devotați” și a mărturisit că „experiența mea aici se rezumă la ultimele 30 de zile, pentru că din perioada în care am fost în ATI nu țin minte mare lucru”.

„Toate organele acestui pacient au cedat”

„Au fost operații repetate, astfel încât să scoatem ceea ce este mort, în același timp încercând să păstrăm piciorul și funcția acestuia. A fost vorba de o infecție generalizată, în care toate organele acestui pacient au cedat.

Este vorba de rinichi, de plămâni, de sistemul imunitar, de ficat, de aceea singura soluție pentru a putea să rezolvăm acest caz a fost o implicare complexă a colegilor din multiple specialități”, a declarat dr. George Dindelegan, șeful clinicii de Chirurgie generală 1.

Două din cele trei luni de spitalizare, Tudor a fost internat în secția de Anestezie-Terapie Intensivă. Timp de opt săptămâni a fost inconștient.

Apeluri la donare de sânge

Având în vedere numeroasele operații (uneori chiar și câte două pe zi), respectiv cele 250 de ore de filtrare a toxinelor din sânge și transfuziile sanguine făcute zilnic, prietenii și familia sa au făcut numeroase apeluri de donare de sânge.

Managerul spitalului, dr. Claudia Gherman, a dezvăluit că „de la un moment dat au fost practic în totalitate epuizate rezervele de sânge ale județului Cluj. Și atunci am avut nevoie de colaborarea altor județe”.

Pentru a-l pune pe picioare, au fost cerute opinii și de la alți medici din țară.

„Imaginați-vă că acest bolnav a primit în jur de 80 de transfuzii de sânge în această perioadă. Există o piele artificială care este foarte scumpă, nu este disponibilă oriunde, este disponibilă doar în anumite programe, dar a fost nevoie de acele grefe de piele, au contat în special în zona de genunchi și în zona de tibie, unde osul era expus”, a spus medicul David Andras.

„Poate diferența asta a făcut-o: profesionalismul de excepție, dar și implicarea și dăruirea lor. Implicarea afectivă, empatia, de a face totul ca să-i salveze viața”, a opinat tatăl pacientului, Nicolae.

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol