20 aprilie 2024, 6:20

Revenim la ”clasic”. Anchetă de proporții pe piața de artă din România – sute de înșelătorii

Se falsifică alcool, se falsifică brânza telemea, se falsifică gențile Vuitton, și, mai nou, certificatele verzi. Ce nu falsifică mintea omului, dacă e antrenată pentru rău? De multă vreme însă nu am mai auzit de falsificări masive de opere de artă. Căci, iată, avem o anchetă de proporții pe piața românească, unde au revenit în forță înșelătoriile cu opere falsificate.

Sute de tablouri false de Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian sau Nicolae Grigorescu ar fi fost vândute cu ajutorul unui expert acreditat de Ministerul Culturii. Sunt percheziții la o galerie de artă din București și la Muzeul Mihai Eminescu din Ipotești, unde lucra expertul vizat de anchetă.

Peste 200 de persoane ar fi fost înșelate în acest fel, scrie digi24.ro.

În total, polițiștii și procurorii fac 10 percheziții, inclusiv la domiciliul unor persoane fizice, în București și în județele Iași și Botoșani.

Potrivit unui comunicat al IGPR, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională, potrivit comunicatului.

Două persoane vor fi aduse cu mandat la audieri și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători.

UPDATE

Poliția a făcut precizări, vineri, cu privire la tablourile falsificate ale unei galerii de artă din București, spunând că în speță există indicii cu privire și la săvârșirea evaziunii fiscale pentru că inculpații s-ar fi sustras de la plata obligațiilor la stat.

Autoritățile au mai precizat că expertul vizat de anchetă nu a informat Ministerul Culturii cu privire la autentificări, iar prejudiciul este calculat la 100.000 de euro: ”Dar trebuie luat în calcul și prejudiciul moral” care este semnificativ, au mai spus oamenii legii.

Polițiștii au explicat faptul că tablourile erau promovate pe site-ul propriu și vândute la nivel național. Multe dintre tablouri au fost cumpărate și oferite cadou, au mai explicat autoritățile.

Sursa foto: desteptarea.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol