6 mai 2024, 12:32

Revista Scena intră în al 15-lea an. Lansare și un „dosar” absolut interesant

Primul număr din cel de al 15-lea an de existență a revistei de artele spectacolului Scena.ro se lansează luni, 24 aprilie, de la ora 18.30 la Institutul Francez din România (Bd. Dacia nr. 77, Bucuresti).

Numărul 59(1)/2023 include un dosar cu titlul Reprezentarea queer în teatrul și audiovizualul din România, propus și coordonat de George Albert Costea, împreună cu Cristina Modreanu. Dosarul include 10 interviuri cu persoane queer active în teatrul și/sau televiziunea din România, care răspund la întrebarea ”De ce e nevoie de povești, personaje și actorx queer?” vorbind despre experiențele lor profesionale de până acum și despre cum văd viitorul pentru comunitatea din care fac parte, un interviu cu regizorul TV Radu Grigore despre castinguri și tematici de seriale TV văzute prin lentila queer și o discuție din perspectivă istorică centrată pe personalitatea actorului Miluță Gheorghiu cu Florin Buhuceanu, autorul primei istorii queer de la noi, Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate.

Lansarea,organizată cu sprijinul Institutului Francez din România,va avea loc în format de dezbatere hibrid, la care vor participa, pe lângă cei doi coordonatori ai dosarului, Florin Buhuceanu, președintele Asociației Accept, și dramaturgul și regizorul non-binar Bogdan Georgescu din Berlin, discuția fiind deschisă la final către public printr-o sesiune de Q & A.

Dosare

De-a lungul celor 15 ani de existență, Scena.ro și-a asumat în repetate rânduri producerea de fisuri în gândirea convențională despre teatru în spațiul cultural românesc, introducând pentru prima dată în circulație ideile unor teoreticieni ai teatrului precum Richard Schechner, Hans-Thies Lehmann, Bonnie Marranca, André Lepecki și ale unor artiști precum Lee Breuer, Romeo Castellucci, Thomas Ostermeier, Jon Fosse, Tim Etchells și mulți alții, dar și publicând cu sprijinul institutelor culturale dosare speciale despre tendințele din alte culturi teatrale (poloneză, franceză, germană, norvegiană, americană), precum și despre fenomene neabordate anterior. Dintre acestea, menționăm primul dosar special cu tema Femeile pe scena românească (2014), Dansul contemporan în România (2014), prima trecere în revistă a Teatrului Rom din România(2021), dosarul special cu tema Abuz și hărțuire sexuală în teatru (2022).

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol