14 aprilie 2024, 20:44

REVOLUȚIONAR. Compania Neuralink a lui Elon Musk a implantat cu succes un cip în creierul unui om

Miliardarul Elon Musk spune că firma sa Neuralink a implantat cu succes unul dintre cipurile sale wireless în creierul unui om, în premieră. Rezultatele inițiale au detectat vârfuri promițătoare de neuroni sau impulsuri nervoase, iar pacientul își revine bine, a spus el.

Scopul este de a conecta creierul uman la computere, pentru a ajuta la abordarea afecțiunilor neurologice complexe. O serie de companii rivale au implantat deja dispozitive similare.

Cu sediul în Fremont, California, la periferia oraşului San Francisco, Neuralink a primit în luna mai undă verde din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA). Implantul său, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură.

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris Elon Musk pe X, despre implantul cipului la pacientul uman, care se recuperează bine.

Fondată în 2016, Neuralink este departe de a fi prima companie care instalează un implant cerebral, cunoscut şi sub numele de interfaţă creier-maşină (BCI), unui om. În septembrie, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării, cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea. În 2019, cercetătorii de la institutul Clinatec din Grenoble au prezentat un implant care, odată montat, ar permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet şi să îşi mişte braţele sau să se deplaseze.

Neuralink a strâns recent 323 de milioane de dolari de la investitori, în două tranşe, în august şi noiembrie. Neuralink spune că vrea, de asemenea, să facă pacienţii paralizaţi să meargă din nou, dar şi să redea vederea orbilor şi chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia.

Ambiţia lui Elon Musk este, de asemenea, de a face ca implantul său să fie disponibil pentru toată lumea, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi, după spusele sale, pentru a limita „riscul pe care îl reprezintă inteligenţa artificială pentru civilizaţia noastră”.

Studiul Neuralink foloseşte un robot pentru a plasa chirurgical un implant de interfaţă creier-computer (BCI) într-o regiune a creierului care controlează intenţia de a se mişca. Obiectivul iniţial este de a permite oamenilor să controleze un cursor sau o tastatură de calculator doar cu ajutorul gândurilor lor.

Primul produs de la Neuralink ar urma să se numească Telepathy, a declarat Musk într-o postare separată pe X.

Compania lui Elon Musk s-a confruntat însă cu solicitări de control în ceea ce priveşte protocoalele sale de siguranţă. Reuters a raportat la începutul acestei luni că societatea a fost amendată pentru încălcarea normelor Departamentului de Transport al SUA (DOT) privind circulaţia materialelor periculoase.

Compania a fost evaluată la 5 miliarde de dolari în iunie anul trecut, dar la sfârşitul lunii noiembrie, patru congremeni au cerut Comisiei americane pentru valori mobiliare şi burse să investigheze dacă Musk a indus în eroare investitorii cu privire la siguranţa tehnologiei sale, după ce dosarele veterinare au arătat că problemele legate de implanturile pe maimuţe au inclus paralizie, convulsii şi inflamări cerebrale.

Musk a scris într-o postare pe reţelele sociale, la 10 septembrie, că „nicio maimuţă nu a murit ca urmare a unui implant Neuralink”. El a adăugat că firma a ales maimuţe „în stadiu terminal” pentru a minimiza riscul pentru cele sănătoase.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol