9 decembrie 2023, 9:46

Rezultate excepționale pentru sibieni. Locul I la un concurs de robotică organizat de NASA

Elevii sibieni care au câștigat locul I la un concurs de robotică organizat de NASA în SUA au fost premiaţi miercuri de către Inspectoratul Şcolar Judeţean cu câte o medalie. Aceștia au câştigat, la finalul lui ianuarie, primul loc la competiţia secundară numită Virtual Finals a concursului internaţional Zero Robotics, organizat de către NASA şi Universitatea MIT din SUA.

Sabin Mareş, liceanul sibian din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, membru în echipa Valak, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că cel mai mult l-a impresionat la americani că sunt deschişi şi veseli şi pe stradă, ceea ce nu poţi vedea prea des în România şi că îi încurajează pe adolescenţi să îşi cultive pasiunile, nu doar să facă teme pentru şcoală, pentru a-şi trăi viaţa cum doresc.

Mai mult decât atât, acesta le recomandă elevilor din generaţia lui să nu se mulţumească doar să înveţe lecţii pentru şcoală, ci să creadă în pasiunile lor.

„Să nu regreţi nimic. (…) Să nu mai înveţe doar pentru şcoală. Să îşi pună în practică hobby-urile. Să nu facă ce vor ceilalţi, să facă ce vor ei. Să trăiască viaţa lor, nu a altora”, a spus elevul sibian, pentru Agerpres.

Sabin Mareş, Radu Căpriţă, Gabriel Mihăilă, Mihai Ghişe, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Radu Cataramă şi Eric Avram sunt cei opt elevi sibieni din echipa câştigătoare a concursului din SUA. Cei opt elevi de clasa a XII-a studiază la specializarea Matematică Informatică din colegiile naţionale „Octavian Goga” şi „Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu.

Cei opt liceeni sibieni au reprezentat Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu pentru prima dată în concursul Zero Robotics. Unul dintre liceeni, Sabin Mareş, învaţă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi, împreună cu ceilalţi, au format împreună echipa Valak. În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând în acelaşi timp ciocnirea lor de reziduurile spaţiale, în condiţii de microgravitaţie din orbita joasă a Pământului. În timpul competiţiei, roboţii SPHERES vor fi configuraţi cu ajutorul unor cleşti imprimaţi 3D chiar la bordul ISS.

Competiţia Zero Robotics are ca scop fundamental pregătirea viitorilor ingineri și oameni de știință, oferindu-le elevilor ocazia de a-şi depăşi limitele şi de a-şi dezvolta abilităţi noi în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) şi să-i ajute să capete abilităţi esenţiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operaţiuni, muncă de echipă şi abilităţi de prezentare, menite să îi inspire și să îi motiveze.

În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti – din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol