24 aprilie 2024, 3:17

Rezultate uimitoare în urma unui test cu un medicament inovator. Toți bolnavii de cancer rectal au fost vindecați

Un studiu efectuat pe pacienți cu cancer rectal a dus la rezultate surprinzătoare: toți pacienții care au participat la test s-au vindecat.

A fost un studiu mic, doar 18 pacienți cu cancer rectal, dar rezultatele au fost uimitoare. Cancerul a dispărut la fiecare pacient în parte, nedetectabil la examenul fizic, endoscopie, Computer Tomograf sau RMN, scrie New York Times.

Dr. Luis A. Diaz Jr. de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, unul dintre autorii unui articol publicat duminică în New England Journal of Medicine, care descrie rezultatele, sponsorizate de compania farmaceutică GlaxoSmithKline, a declarat că nu cunoaște niciun alt studiu în care un tratament să fi făcut să dispară complet un cancer la fiecare pacient.

„Cred că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în istoria cancerului”, a spus doctorul Diaz.

Dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat că și el crede că este o premieră.

O remisie completă la fiecare pacient în parte este „nemaiauzită”, a spus el.

Acești pacienți cu cancer rectal s-au confruntat cu tratamente epuizante – chimioterapie, radioterapie și, cel mai probabil, intervenții chirurgicale care le-ar putea schimba viața și care ar putea duce la disfuncții intestinale, urinare și sexuale. Unii ar fi avut nevoie de pungi de colostomie.

Ei au intrat în studiu gândindu-se că, atunci când acesta se va termina, vor trebui să se supună procedurilor standard… deoarece nimeni nu se aștepta cu adevărat ca tumorile lor să dispară.

Dar au avut parte de o surpriză: nu a fost necesar niciun alt tratament.

„Au fost multe lacrimi de fericire”, a declarat Dr. Andrea Cercek, oncolog la Memorial Sloan Kettering Cancer Center și coautor al lucrării, care a fost prezentată duminică la întâlnirea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

O altă surpriză, a adăugat Dr. Venook, a fost că niciunul dintre pacienți nu a avut complicații semnificative din punct de vedere clinic.

Inhibitori ai punctelor de control

În medie, unul din cinci pacienți are un fel de reacție adversă la medicamente precum cel pe care l-au luat pacienții, dostarlimab, cunoscute sub numele de inhibitori ai punctelor de control. Medicamentul a fost administrat la fiecare trei săptămâni timp de șase luni și a costat aproximativ 11.000 de dolari pe doză. Acesta “demaschează” celulele canceroase, permițând sistemului imunitar să le identifice și să le distrugă.

În timp ce majoritatea reacțiilor adverse sunt ușor de gestionat, între 3 și 5 la sută dintre pacienții care iau inhibitori ai punctelor de control au complicații mai severe care, în unele cazuri, duc la slăbiciune musculară și dificultăți de înghițire și de mestecat.

Absența unor efecte secundare semnificative, a spus Dr. Venook, înseamnă că „fie nu au tratat suficienți pacienți, fie, cumva, aceste cancere sunt pur și simplu diferite”.

Rezultatele ar trebui acum reproduse

Într-un editorial care însoțește lucrarea, Dr. Hanna K. Sanoff de la Lineberger Comprehensive Cancer Center al Universității din Carolina de Nord, care nu a fost implicat în studiu, l-a numit „mic, dar convingător”. Ea a adăugat, totuși, că nu este clar dacă pacienții sunt vindecați.

„Se știu foarte puține lucruri despre durata de timp necesară pentru a afla dacă un răspuns clinic complet echivalează cu vindecarea”, a spus Dr. Sanoff în editorial.

Dr. Kimmie Ng, expert în cancer colorectal la Harvard Medical School, a declarat că, deși rezultatele au fost „remarcabile” și „fără precedent”, acestea ar trebui să fie reproduse.

Inspirația pentru studiul privind cancerul rectal a venit de la un studiu clinic pe care Dr. Diaz l-a condus în 2017 și care a fost finanțat de producătorul de medicamente Merck. Acesta a implicat 86 de persoane cu cancer metastatic care provenea din diferite părți ale corpului lor. Dar toate cancerele aveau în comun o mutație genetică care împiedica celulele să repare daunele aduse ADN-ului. Aceste mutații apar la 4% dintre toți pacienții cu cancer.

Pacienții din acel studiu au luat un inhibitor de punct de control de la Merck, pembrolizumab, timp de până la doi ani. Tumorile s-au micșorat sau s-au stabilizat la aproximativ o treime până la jumătate dintre pacienți, iar aceștia au trăit mai mult. Tumorile au dispărut la 10 la sută dintre participanții la acest studiu.

Ideea studiului

Acest lucru i-a determinat pe Dr. Cercek și Dr. Diaz să se întrebe: Ce s-ar întâmpla dacă medicamentul ar fi folosit mult mai devreme în cursul bolii, înainte ca acest cancer să aibă șansa de a se răspândi?

Ei au ales un studiu asupra pacienților cu cancer rectal local avansat – tumori care se răspândiseră în rect și, uneori, în ganglionii limfatici, dar nu și în alte organe. Dr. Cercek observase că chimioterapia nu ajuta o parte dintre pacienții care aveau aceleași mutații care îi afectau pe pacienții din studiul din 2017. În loc să se micșoreze în timpul tratamentului, tumorile lor rectale creșteau.

Poate, au gândit Dr. Cercek și Dr. Diaz, imunoterapia cu un inhibitor al punctelor de control ar permite acestor pacienți să evite chimioterapia, radiațiile și intervenția chirurgicală.

Dr. Diaz a început să întrebe companiile care produceau inhibitori de puncte de control dacă ar sponsoriza un mic studiu. Acestea l-au refuzat, spunând că studiul este prea riscant. El și Dr. Cercek au vrut să administreze medicamentul pacienților care puteau fi vindecați cu tratamentele standard. Ceea ce propuneau cercetătorii ar putea sfârși prin a permite cancerelor să crească dincolo de punctul în care ar putea fi vindecate.

În cele din urmă, o mică firmă de biotehnologie, Tesaro, a fost de acord să sponsorizeze studiul. Tesaro a fost cumpărată de GlaxoSmithKline, iar Dr. Diaz a spus că a trebuit să reamintească companiei mai mari că se face studiul – directorii companiei aproape că uitaseră de “micul studiu”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol