16 aprilie 2024, 22:06

Risc mai mare de psihoză, din cauza nivelurilor scăzute de Omega-3

Adolescenții cu niveluri mai ridicate de acid gras Omega-3 în sânge au riscuri mai mici de a dezvolta tulburări psihotice la vârsta adultă, arată un nou studiu, care sugerează că Omega-3 ar putea avea un efect preventiv potențial de reducere a riscului de psihoză.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății (RCSI) au urmărit peste 3.800 de persoane înrolate în studiul asupra sănătății Bristol’s Children of the 90s. Acestea au fost evaluate pentru tulburarea psihotică, tulburarea depresivă și tulburarea de anxietate la vârsta de 17 și 24 de ani.

În timpul acestor evaluări, li s-au recoltat probe de sânge, iar cercetătorii au măsurat nivelurile de acizi grași Omega-6, care cresc în general inflamația în organism, și acizii grași Omega-3, care reduc în general inflamația.

În momentul de față există puține dovezi că acizii grași au fost asociați cu tulburări mentale la vârsta de 17 ani, dar cercetătorii au descoperit că tinerii de 24 de ani cu tulburare psihotică, tulburare depresivă și tulburare de anxietate generalizată au avut niveluri mai ridicate de Omega-6 decât Omega-3 comparativ cu cei fără aceste tulburări.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că tinerii în vârstă de 24 de ani cu tulburare psihotică au un nivel mai scăzut de DHA, un acid gras omega-3 care se găsește în mod obișnuit în pește sau în suplimentele alimentare comparativ cu tinerii în vârstă de 24 de ani fără tulburări psihotice.

Într-un grup de peste 2.700 de persoane care au fost urmărite în timp, adolescenții cu niveluri mai ridicate de DHA la vârsta de 17 ani au avut cu 56% mai puține șanse de a dezvolta tulburări psihotice șapte ani mai târziu. Acest lucru sugerează că DHA în adolescență poate avea un efect preventiv potențial de reducere a riscului de psihoză la vârsta adultă timpurie.

Aceste rezultate au rămas consistente atunci când au fost luați în considerare alți factori precum sexul, indicele de masă corporală, fumatul de tutun și statutul socio-economic.

„Studiul trebuie reprodus, dar dacă rezultatele sunt consecvente, aceste rezultate ar sugera că aportul alimentar îmbunătățit de acizi grași omega-3 în rândul adolescenților, cum ar fi prin consumul peștilor grași, precum macroul, i-ar putea împiedica pe unii oameni să dezvolte psihoză”, a declarat profesorul David Cotter, autor principal al studiului și profesor de psihiatrie moleculară la RCSI.

Rezultatele ar putea ridica, de asemenea, întrebări cu privire la relația dintre dezvoltarea tulburărilor de sănătate mintală și acizii grași Omega-6, care se găsesc de obicei în uleiurile vegetale.

„Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a afla despre mecanismele din spatele acestui efect, dar ar putea fi legat de reducerea inflamației în timpul adolescenței”, a spus dr. David Mongan, primul autor al studiului.

Un alt studiu arăta că Omega-3 reduce severitatea astmului la copii, în timp ce Omega-6 agravează simptomele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol