23 august 2023, 2:54

Riști o amendă dacă îți speli mașina acasă?

O mașină trebuie spălată în mod regulat, dar acest lucru nu este întotdeauna permis la domiciliu, iar în unele cazuri este chiar interzis prin lege. Dacă dețineți o mașină, trebuie să vă informați în ce condiții vă puteți spăla vehiculul la domiciliu pentru a evita sancțiunile.

Vara, praful din Sahara continuă să sosească în diferitele colțuri ale Europei. Astfel, conducerea pe autostradă și vremea uscată, în general, fac ca spălarea mașinii să fi necesară în mod regulat. Mulți își folosesc proprietatea în acest scop.

O găleată cu apă, un burete, puțin agent de curățare și eventual furtunul de grădină și mașina devine sclipitor de curată, scrie Merkur.

Clubul Automobilistic German – „ADAC” spune că „spălarea privată a vehiculelor pe proprietatea proprie nu este de obicei permisă.” Motivul: Există riscul „contaminarii apelor subterane”. Acest lucru se poate întâmpla mai ales dacă mașina este spălată pe gazon, pietriș sau pe dalele aleii.

Dar există și excepții, astfel încât spălarea auto este permisă pe proprietatea dumneavoastră dacă spălătoria publică este prea aglomerată.

Municipalitățile germane pot face o excepție dacă, de exemplu, „se garantează scurgerea apei de spălare în sistemul municipal de canalizare”, potrivit „ADAC”. Deci, dacă doriți să vă spălați mașina acasă, ar trebui să verificați mai întâi regulamentele municipale pentru a vedea dacă este permis.

Mai ales că acest lucru poate deveni foarte scump. Potrivit „bussgeldkatalog.org” există riscul unor amenzi între 500 și 50.000 de euro. Problema nu este spălarea mașinii în sine, ci poluarea apei subterane, care poate fi apoi sancționată.

Spălarea mașinii pe teren public, de exemplu pe stradă, este strict interzisă. Mai ales că regulamentul de circulație mai precizează că drumurile nu pot fi „murdare sau umede”, fiindcă traficul poate îngreunat sau chiar pus în pericol. ADAC mai oferă un sfat: folosiți spălătorii auto și zone de spălat care sunt aprobate.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol